Ministerul Finantelor Publice pregateste o ordonanta de urgenta, care ar trebui sa fie gata luna aceasta, pentru a avea cadrul general referitor la instrumente financiare precum Fondul Suveran de Investitii, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, care s-a declarat dezamagit de faptul ca a primit de la Ministerul de Justitie foarte multe observatii legate de acest act normativ, potrivit Agerpres.

"Fondul Suveran, ne-am angajat ca pana la finalul acestui an sa fie stabilit cadrul legislativ. A fost acel vot in Parlament, dupa aceea Curtea Constitutionala a indicat un alt mod de a legifera. Asta am pregatit: o ordonanta de urgenta pentru a avea un cadru general referitor la astfel de instrumente financiare, iar dupa aceea sa fie o Hotarare de Guvern pentru acest exemplu, cum este Fondul Suveran. Un cadru general larg si apoi sa avem acte secundare, pentru a stabili modul in care un astfel de instrument ia nastere, in speta Fondul Suveran. Din pacate, aici am primit, trebuie sa recunosc, din partea Ministerului de Justitie, foarte multe, foarte multe, mai multe observatii decat a fost actul in sine. Adica nu inteleg, in momentul in care ne-am asumat ca si echipa guvernamentala anumite obiective, si mai ales cum sunt acestea foarte importante, cum ar fi Fondul Suveran de Investitii, atunci cred ca rolul nostru, ca ministri, este sa fim preocupati ca echipele noastre sa lucreze in aceeasi directie, cu aceeasi viteza si fara a incerca sa fim mai altfel decat suntem sau mai altfel decat ceilalti. Cu alte cuvinte, sunt dezamagit ca primesc si am primit de la Ministerul Justitiei foarte multe aspecte, care mai de care", a spus ministrul Finantelor.

Acesta a precizat ca luna aceasta Guvernul ar trebui sa iasa cu noul cadru legislativ la nivel de OUG pentru a legifera ca un astfel de instrument sa poata fi operational cat mai repede.

De asemenea, Eugen Teodorovici a subliniat ca a avut o discutie pe aceasta tema cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, "dar dansul a fost plecat, acum e iar in delegatie" si "intre doua evaluari si doua deplasari este greu sa faci un Fond Suveran".

Vicepremierul Viorel Stefan declara, la inceputul acestei luni, ca Fondul Suveran va trebui sa fie construit pe baza celor mai ridicate standarde de guvernanta corporativa si transparenta. In acest sens, intreaga constructie legislativa si operationala care va sta la baza Fondului se va realiza cu aplicarea celor 24 principii si practici Santiago, promovate de Forumul International al Fondurilor Suverane de Investitii, care reprezinta cele mai bune practice in domeniu pentru fondurile de investitii.

Camera Deputatilor a adoptat in sedinta din 6 iunie 2018, in calitate de camera decizionala, Legea privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii - SA. Actul normativ a fost, insa, declarat neconstitutional de catre Curtea Constitutionala in data de 18 iulie 2018, avand in vedere caracterul individual al legii si faptul ca, potrivit Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale, "unitatile economice de interes republican se organizeaza ca societati comerciale prin hotarare a Guvernului".

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri