Klaus Iohannis, despre Summit-ul celor Trei Mari: "A fost unul excelent in ciuda dificultatilor de politica interna"

Summit-ul celor Trei Mari a fost unul excelent in ciuda dificultatilor de politica interna, a declarat, marti, presedintele Klaus Iohannis. El a calificat reuniunea de la Bucuresti ca fiind un succes. Iata ce spune si presedintele Croatiei despre summit.

"Ma bucur ca am reusit sa avem un summit excelent, in ciuda dificultatilor noastre de politica interna, spre beneficiul Romaniei, al dezvoltarii sale economice, al cetatenilor romani si al intregii regiuni a celor trei mari. Interesul pentru summit a fost demonstrat si prin nivelul de reprezentare", a declarat seful statului la Palatul Cotroceni, citat de Agerpres.

El a amintit ca a fost adoptata o declaratie comuna care stipuleaza principiile fundamentale care stau la baza Initiativei celor Trei Mari, dar si a obiectivelor concrete atinse deja de summit.

Ce a spus si presedintele Croatiei despre summit?

"Al treilea Summit al Initiativei celor Trei Mari arata categoric succesele comune pe care le-am avut si proiectele noastre. Sunt foarte bucuroasa sa vad o crestere a aplicarii acestor proiecte. Al treilea Summit reflecta hotararea noastra de a avea o Uniune Europeana pe deplin integrata economic. Asadar, un partener economic mai puternic in relatia transatlantica, coridoarele energetice, infrastructura de transport, modernizarea economiei noastre. Prin intarirea legaturilor de transport se va asigura integrarea deplina cu restul continentului, se vor sterge diviziunile artificiale dar inca existente, vor contribui categoric la un nivel mai inalt de prosperitate al Uniunii Europene, per total. Avem asadar nevoie de un set de artere economice, energetice, cai ferate, telecomunicatii, sosele pentru a crea o fundatie pentru o coeziune mai puternica. Putem descatusa potentialul acestei regiuni prin cooperare si astfel vom avea si o Europa mai rezistenta, mai prospera", a spus Kolinda Grabar Kitarovic.

Ea a subliniat ca, prin lansarea, luni, a primului forum de afaceri in marja Summitului Initiativei celor Trei Mari, societatile comerciale pot avea mai mare acces la pietele globale, poate fi atrasa o implicare a comunitatii straine in materie de investitii, astfel incat firmele interesate sa poata sa aiba discutii si relatii directe, business to business.

Citeste si:
Iohannis susține că pașaportul de vaccinare să fie folosit în scop...
Iohannis, despre pașaportul...

Presedintele Croatiei a subliniat ca, in 2016, la Dubrovnic, a fost prezentat un catalog cu mai mult de 150 de proiecte, in valoare totala de peste 45 miliarde euro, iar anul acesta "am facut o lista scurta de proiecte prioritare de interes reciproc" de interconectivitate, energie, transport si digitalizare.

"Vor fi necesare resurse substantiale pentru acestea. Salutam initiativa de a se crea fondul de investitii al Initiativei celor Trei Mari, care va asigura resurse suplimentare", a mentionat oficialul croat. Kolinda Grabar Kitarovic a reiterat ca telul suprem al acestei Initiative este sa faca Europa Centrala ca o coloana vertebrala a Uniunii Europene, bazata pe trei piloni principali.

"In primul rand convergenta economica intre ceea ce in continuare, din nefericire, se numeste Vechea Europa si noua Europa, sau estul si vestul Europei. In al doilea rand coeziune in propria noastra zona si cu restul Uniunii Europene. Si, in al treilea rand, legatura transatlantica. Aceste lucruri dorim sa le facem in domeniul transporturilor, energiei, mai ales securitate energetica, foarte importanta si pentru stabilitatea politica, si digitalizarea, care consider ca este una dintre preconditiile pentru dezvoltarea regiunii noastre, mai ales ca sa asiguram tineretului nostru aceste posibilitati", a afirmat presedintele Croatiei.

Ea a adaugat ca intre diversele parti ale Europei exista diferente vizibile, care trebuie sterse, pentru a aduce mai multa coeziune.

Citeste si:
Câte amenzi au aplicat jandarmii sindicaliștilor din Poliție
Câte amenzi au aplicat...

Bucurestiul gazduieste, luni si marti, cel de-al treilea Summit al Initiativei celor Trei Mari, la care participa noua sefi de stat, doi presedinti de Parlamente nationale, un prim-ministru si un ministru al Afacerilor Externe.

In marja summitului, are loc la la Romexpo, sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, prima editie a Forumului de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari, co-organizat de Administratia Prezidentiala a Romaniei si Camera de Comert si Industrie a Romaniei, in cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative.

Cu aceasta ocazie, luni a fost parafata Declaratia Comuna privind crearea retelei Camerelor de Comert a Initiativei celor Trei Mari, precum si Scrisoarea de intentie in legatura cu infiintarea unui Fond de investitii destinat aceleiasi Initiative.

Initiativa celor Trei Mari este o platforma politica flexibila si informala, la nivel prezidential, care reuneste cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate intre Marea Baltica, Adriatica si Marea Neagra - Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia. Primele doua summituri ale Initiativei au avut loc la Dubrovnik, in 2016, si Varsovia, in 2017.

Citeste si:
ANAF: În primul semestru al acestui an e clar că vor fi...
Călugăreanu (ANAF): În primul...

Platforma a fost lansata in cadrul reuniunii liderilor din statele riverane Marilor Adriatica, Baltica si Neagra, din data de 29 septembrie 2015, organizata la initiativa presedintelui Croatiei, Kolinda Grabar- Kitarovic, in colaborare cu think-tank-ul american Atlantic Council.

Sursa foto: Agerpress

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri