Potrivit Monitorului Oficial, decizia premierului Viorica Dancila s-a bazat pe o propunere a ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu, facuta pe 22 iunie si ajunsa la Guvern abia 4 luni mai tarziu, pe data de 8 octombrie.

Saptamana aceasta, pe 9 octombrie, CES a amanat analiza Proiectului de Lege al Olgutei Vasilescu privind sistemul de pensii, pe motiv ca lipseste avizul Ministerului Justitiei. O zi mai tarziu, s-a convocat sedinta extraordinara a CES, in care proiectul de lege a fost in cele din urma avizat, primind aceeasi observatie: lipseste avizul Ministerului Justitiei (Sursa). In aceeasi zi, proiectul a fost aprobat in sedinta de guvern, lucru care nu putea fi facut fara aviz CES.

Fost membru CES: "Tara deturnata de o mana de politruci"

Contactat de Edupedu.ro, sociologul Gelu Duminica, fost membru CES, a declarat ca “traim o tara deturnata de o mana de politruci, care nu inteleg ca traiesc in democratie si se viseaza in dictatura. Societatea civila reala, care chestioneaza constructiv guvernul, trebuie inlocuita cu una obedienta, care multumeste pentru sinecura”.

Ulterior, acesta a precizat pe pagina sa de Facebook ca “din toti cei 15 membri ai grupului societatii civile actuali, nu au mai ramas decat reprezentanta Asociatiei Municipiilor si cea a FACIAS. (…) Nu exista temei legal si nu exista precedent. Nu a existat o procedura si nici o selectie. Este poate cel mai grav atac asupra dialogului social si asupra societatii civile”.

Revista presei 18 decembrie:...
Citeste si: Revista presei: Ion Iliescu acuza de fake news cotidianul Le Figaro

Mihai Dragos, presedintele Consiliului Tineretului din Romania si fost membru CES de asemenea, a scris pe pagina sa de Facebook ca “societatea civila reala, critica, tocmai a fost scoasa din CES. (…) Noi, cei vechi, mai aveam doi ani de mandat. Dar am deranjat, asa ca, cu doua exceptii, la propunerea Liei Olguta Vasilescu, am fost maziliti”.