Mihai Fifor, ministrul Apararii Nationale, a declarat, sambata, referindu-se la avionul rusesc interceptat, joi, in apropierea spatiului aerian romanesc, ca nu este cazul de ingrijorare, precizand, insa, ca astfel de evenimente nu sunt izolate si testeaza viteza de reactie Fortelor NATO.

"Din pacate (astfel de situatii n.r.) nu sunt extrem de rare, dar eu nu cred ca este cazul sa discutam despre ingrijorare. Sunt (...) actiuni ale Fortelor Armate Ruse in spatiul Marii Negre, sunt modalitati in care, pana la urma, se testeaza viteza de reactie a militarilor nostri, a Fortelor Aeriene Romane si a Fortelor NATO pana la urma, dar suntem aici, suntem pregatiti, suntem tara membra a Aliantei Nord Altantice si ne indeplinim misiunea asumata fara niciun fel de problema", a spus Mihai Fifor, intr-o interventie telefonica la Antena 3, citat de Agerpres.

El a precizat ca interceptarea avionului rusesc s-a produs joi.

"Nu a avut loc astazi aceasta interceptare, de fapt este o misiune de politie aeriana de pe Mihail Kogalniceanu si joi, dupa ora pranzului, de indata ce aeronava rusa a fost detectata, doua aeronave ale Fortelor Aeriene Romane au decolat pentru misiune de politie aeriana, ulterior s-au ridicat si doua aeronave ale partenerilor nostri, ale Fortelor Aeriene Regale Canadiene. A fost o misiune pur si simplu de politie aeriana in spatiul romanesc, in spatiul NATO, astfel incat sa poata fi vizualizata aeronava rusa care nu a intrat niciun moment in spatiul aerian romanesc sau in spatiul aerian NATO, dar aceasta este procedura si de obicei asa se executa aceste misiuni. (...) Nu sunt lucruri din pacate foarte rare, ele se intampla, sunt misiuni pe care atat Fortele Aeriene Romane, cat si fortele care ne sunt partenere - fie ca au fost britanicii, fie ca acum sunt colegii nostri canadieni - sunt misiuni pe care le executam", a afirmat Mihai Fifor.

Intrebat daca dupa cazul avionului rusesc interceptat joi are un schimb de mesaje cu autoritatile de la Moscova, el a raspuns negativ. "Nu, nu este o practica si oricum nu vad de ce s-ar face lucrul acesta. (...) Aeronava rusa nu a intrat in spatiul NATO, in spatiul romanesc, efectua o misiune pe fir Bucuresti, deasupra Marii Negre, aeronavele se ridica la comanda centrului NATO de la Tottenham. Aceasta este procedura si repet, nu este un lucru din pacate izolat sau un lucru foarte rar (...)", a adaugat Mihai Fifor.

Citeste si:
Basescu: Scutul de la Deveselu a devenit mai actual ca oricand
Traian Basescu: In momentul...

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
PSD se ofera sa intervina in criza iraniana