Florin Iordache: Nu vor fi preluate toate recomandarile Comisiei de la Venetia

Presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justitiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat luni la RFI ca recomandarile Comisiei de la Venetia nu vor fi preluate in totalitate si s-a declarat dezamagit de faptul ca acest for european "s-a antepronuntat, fara sa astepte deciziile CCR".

Potrivit lui Iordache, "sunt practic doua opinii ale Comisiei de la Venetia: o opinie care vizeaza legile Justitiei si o opinie care vizeaza Codurile Penal si de Procedura Penala", noteaza Agerpres.

"Asteptam in zilele urmatoare publicarea celor doua rapoarte, pentru ca cel putin in raportul care a vizat legile Justitiei au survenit anumite modificari in urma discutiilor, iar in celalalt urmeaza sa asteptam prioritar deciziile CCR. (...) Am fost dezamagit, pentru ca s-au antepronuntat si am cerut un singur lucru: haideti sa asteptam si deciziile CCR, nu putem asculta numai un singur punct, al dumneavoastra, haideti sa vedem si ce spune Curtea si atunci dintre cele doua, pentru ca prioritar pentru noi sunt deciziile CCR, vom alege cea mai buna solutie. S-a vazut ca si in primul raport care a vizat legile Justitiei au fost foarte multe greseli, care apoi au fost recunoscute si modificate", a adaugat el.

Intrebat daca toate recomandarile Comisiei de la Venetia vor fi preluate, Florin Iordache a raspuns: "Nu, bineinteles ca nu. Eu am spus si acolo ca, spre exemplu, o recomandare pe care Comisia de la Venetia a insistat a fost cea cu sectia speciala si am spus ca in nici un caz aceasta recomandare nu poate fi preluata, mai ales acum cand s-a demonstrat ca peste jumatate din magistratii din Romania au avut dosare, aceasta sectie isi dovedeste utilitatea".

Iordache a spus ca autoritatile romane nu au cerut asistenta Comisiei de la Venetia.

Citeste si:
Tudorel Toader scrie Comisiei de la Venetia: Am aparat justitia!
Tudorel Toader scrie Comisiei...

"Nu. S-a discutat acolo in comisie de faptul ca OUG 92, ultima care reglementa foarte multe din observatiile pe care Comisia de la Venetia le-a facut in vara, sa se pronunte si raspunsul dumnealor a fost: a fost timpul foarte scurt, nu ne putem pronunta, daca pe aceste chestiuni se doreste, se poate face o solicitare pentru asistenta, dar repet, aceasta Ordonanta ajunge in Parlament, asta am spus eu acolo si intre timp putem sa discutam", a afirmat Iordache.

Potrivit lui Iordache, prioritare sunt deciziile CCR.

"Prioritar pentru noi sunt deciziile CCR. Asta am spus si acolo, asta va spun si dumneavoastra, pentru ca, pana la urma, CCR intre obiectivele sale este si acela de a pune in concordanta legislatia Romaniei cu legislatia europeana si cu tratatele la care Romania este parte", a adaugat deputatul PSD.

Iordache mai spune ca Parlamentul este singura autoritate in Romania care poate modifica o lege.

Citeste si:
USR anunţă că va depune iar proiectul privind DNA-ul pădurilor
USR anunţă că va depune iar...

"Pana la urma, legile se fac si se desfac in Parlament, nici o lege nu e perfecta. Atata timp cat avem o opinie, ne-o exprimam aici, in Parlament. Nu cred ca opiniile trebuie exprimate altundeva", a mai afirmat Iordache.

Intrebat daca PSD va participa la eventualele consultari de la Cotroceni pe tema Justitiei, presedintele Comisiei pentru legile justitiei a aratat ca nu stie in acest moment si a adaugat ca asteapta sa vada o dorinta de comunicare din partea presedintelui.

"Nu stiu (n.r. - daca PSD va participa). Sa vedem cum suna, daca va fi o invitatie din partea presedintelui. Majoritatea cererilor presedintelui la CCR au fost respinse de CCR. Pentru mine important este opinia exprimata de CCR asupra proiectelor de legi, in concordanta si cu legile si tratatele internationale (...). Nu am vazut pana acum o comunicare sau dorinta de comunicare din partea presedintelui. Nu am vazut decat critici din partea presedintelui. Nu este normal sa critici propria tara tocmai la Bruxelles", a spus Florin Iordache.

Citeste si:
Florin Iordache câștigă funcția de președinte al Consiliului...
Florin Iordache câștigă...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri