Partidele politice au primit, in primele noua luni de la stat, subventii de peste trei ori mai mari decat pe intregul an 2017. Cum a fost posibila aceasta crestere, stiind ca exista anumite limite ale alocarilor bugetare catre partidele politice? Legea de finantare a acestora a fost modificata si, desi procentul a fost mentinut, s-a schimbat referinta de calcul. Astfel, daca pana in urma cu un an, limita de finantare era de maxim 0,04% din VENITURILE bugetare, din 2018 aceasta este de 0,04% din PRODUSUL INTERN BRUT!

Legea a fost modificata in 2017 si a intrat in vigoare la inceputul lui 2018. In aceste conditii, in primele 9 luni din acest an, partidele politice au primity de la stat, cumulat, peste 106 milioane de lei, de 3,7 ori mai mult decat pe intregul an 2017, scrie deputatul Claudiu Nasui pe contul sau de Facebook.

“Am mai vorbit de lucrurile acestea cand s-a votat aceasta schimbare de lege. Dar ce se intampla acum este ca vedem exact amploarea maririi de subventie. In doar 9 luni, statul a dat deja de 3,7 ori mai multi bani publici decat in tot anul 2017 pentru partide. De ce era nevoie de aceasta marire? Pentru ca partidele aveau datorii foarte mari acumulate din campanii electorale si nu mai puteau sa le ramburseze. Asa ca si-au marit propria subventie ca sa poata sa-si plateasca datoriile din bani publici. Practic si-au platit datoriile din banii nostri”, scrie Claudiu Nasui.

Cine a beneficiat de cei multi bani?

Pentru ca subventiile se impart in functie de ponderea detinuta de un partid in Parlament, evident ca principalul partid care a beneficiat de majorarea subventiei a fost PSD.

Germania intentioneaza sa...

Doar in luna septembrie, partidele au primit de la stat 61,7 milioane de lei, din care peste 31 de milioane au mers catre PSD, scrie si Sebastian Burduja, presedintele PACT pentru Romania, pe contul sau de Facebook, citand datele publicate de Autoritatea Electorala Permanenta. Pe locul doi se afla PNL, cu 16 milioane de lei, pe trei este USR, cu 4,7 milioane de lei si pe patru ALDE, cu aproape 4 milioane de lei.

"Partidele nu au nevoie nici de sedii luxoase, nici de armate de “voluntari” platiti din banii nostri. Daca ne castiga increderea, sa traiasca doar din donatii, nu din pomana generosului stat roman. Si mai e ceva important: cum poate concura o miscare cu adevarat noua, neparlamentara, cu partidele care dispun de asemenea resurse imense? Lipsa competitiei politice reale duce la slabirea democratiei, ceea ce s-a si intamplat in Romania", a punctat Burduja.

Cum s-a modificat legea?

De altfel, de la PSD a venit si modificarea legii adoptata in 2006, care prevedea ca subventia anuala totala nu poate depasi 0,04% din veniturile prevazute in bugetul de stat.

In 2017, sub pretextul ca legea trebuie sa prevada si un prag minim pentru subventiile de la stat acordate partidelor politice, reprezentantii PSD au initiat modificarea legii, pentru introducerea unui prag minim de 0,02% din veniturile bugetare pentru subventiile acordate partidelor politice.

Citeste si:
Sebastian Burduja isi da demisia din board-ul Transelectrica
Sebastian Burduja isi da...

In parcursul parlamentar, mai exact in Senat, parlamentarii au mimat o concesie si au redus pragul minim de finantare la 0,01%, insa au schimbat referinta de calcul din venituri prevazute in bugetul de stat in produs intern brut.

Textul a trecut prin Camera Deputatilor ca si cum nimic notabil nu s-ar fi schimbat si asa s-au ales partidele cu o subventie de la stat de peste trei ori mai mare (ponderea veniturilor bugetare in PIB este de aproximativ 30%).

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Consultari la Cotroceni: Iohannis si partidele aleg candidatul pentru premier
Setari Cookie-uri