Legea a fost modificata in 2017 si a intrat in vigoare la inceputul lui 2018. In aceste conditii, in primele 9 luni din acest an, partidele politice au primity de la stat, cumulat, peste 106 milioane de lei, de 3,7 ori mai mult decat pe intregul an 2017, scrie deputatul Claudiu Nasui pe contul sau de Facebook.

“Am mai vorbit de lucrurile acestea cand s-a votat aceasta schimbare de lege. Dar ce se intampla acum este ca vedem exact amploarea maririi de subventie. In doar 9 luni, statul a dat deja de 3,7 ori mai multi bani publici decat in tot anul 2017 pentru partide. De ce era nevoie de aceasta marire? Pentru ca partidele aveau datorii foarte mari acumulate din campanii electorale si nu mai puteau sa le ramburseze. Asa ca si-au marit propria subventie ca sa poata sa-si plateasca datoriile din bani publici. Practic si-au platit datoriile din banii nostri”, scrie Claudiu Nasui.

Cine a beneficiat de cei multi bani?

Pentru ca subventiile se impart in functie de ponderea detinuta de un partid in Parlament, evident ca principalul partid care a beneficiat de majorarea subventiei a fost PSD.

Modul in care calculeaza INS...
Citeste si: Romania, crestere economica record in UE, pe o structura subreda!

Doar in luna septembrie, partidele au primit de la stat 61,7 milioane de lei, din care peste 31 de milioane au mers catre PSD, scrie si Sebastian Burduja, presedintele PACT pentru Romania, pe contul sau de Facebook, citand datele publicate de Autoritatea Electorala Permanenta. Pe locul doi se afla PNL, cu 16 milioane de lei, pe trei este USR, cu 4,7 milioane de lei si pe patru ALDE, cu aproape 4 milioane de lei.

"Partidele nu au nevoie nici de sedii luxoase, nici de armate de “voluntari” platiti din banii nostri. Daca ne castiga increderea, sa traiasca doar din donatii, nu din pomana generosului stat roman. Si mai e ceva important: cum poate concura o miscare cu adevarat noua, neparlamentara, cu partidele care dispun de asemenea resurse imense? Lipsa competitiei politice reale duce la slabirea democratiei, ceea ce s-a si intamplat in Romania", a punctat Burduja.

Cum s-a modificat legea?

De altfel, de la PSD a venit si modificarea legii adoptata in 2006, care prevedea ca subventia anuala totala nu poate depasi 0,04% din veniturile prevazute in bugetul de stat.

In 2017, sub pretextul ca legea trebuie sa prevada si un prag minim pentru subventiile de la stat acordate partidelor politice, reprezentantii PSD au initiat modificarea legii, pentru introducerea unui prag minim de 0,02% din veniturile bugetare pentru subventiile acordate partidelor politice.

Oricat ar respecta regulile...
Citeste si: Inspectia fiscala, cosmarul directorilor financiari! Care este cauza?

In parcursul parlamentar, mai exact in Senat, parlamentarii au mimat o concesie si au redus pragul minim de finantare la 0,01%, insa au schimbat referinta de calcul din venituri prevazute in bugetul de stat in produs intern brut.

Textul a trecut prin Camera Deputatilor ca si cum nimic notabil nu s-ar fi schimbat si asa s-au ales partidele cu o subventie de la stat de peste trei ori mai mare (ponderea veniturilor bugetare in PIB este de aproximativ 30%).

Sursa foto: Shutterstock