Cat ii costa pe romani subventiile pentru partidele politice. PSD a primit 96,8 milioane lei de la bugetul de stat in 2018

Din septembrie anul 2018 a crescut destul de mult finantarea partidelor politice de la bugetul de stat, conform unui document oficial emis de Autoritatea Electorala Permanenta, solicitat de un cititor G4Media.ro. Toate acestea, pentru ca au fost modificate normele metodologice de aplicare a legii, iar toate partidele au primit pe langa subventia marita si restantele pe lunile anterioare aferente anului 2018.

De exemplu, daca in lunile aprilie, mai si iunie PSD a primit subventii insumate care depasesc cu putin 12 milioane lei, acelasi partid a primit numai in luna septembrie peste 35 milioane lei. IIn lunile octombrie, noiembrie si decembrie, PSD a primit, in total, 36 milioane lei de la bugetul de stat.

Subventiile de la bugetul de stat s-au marit din luna septembrie pentru toate partidele. PNL a primit 16 milioane lei in prima luna de toamna a acestui an, USR 4,7 milioane lei, ALDE aproape 3,5 milioane lei, iar PMP 2,2 milioane lei. In total, numai in luna septembrie subventiile pentru partidele politice i-au costat pe romani 61,7 milioane lei.

Din totalul de peste 170 milioane lei care s-au alocat din bugetul national partidelor politice in 2018, numai PSD a primit 96,8 milioane lei. Finantarea partidelor este direct proportionala cu rezultatul pe care il au la alegeri legislative.

Finantarea partidelor politice a crescut gratie unei hotarari (78/2018) a Guvernului Romaniei, care modifica normele metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006, schimbata si ea la randul ei prin legea 34/2018, conform careia "suma alocata anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel putin 0,01% si de cel mult 0,4% din produsul intern brut. Pentru partidele politice care promoveaza femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocata de la bugetul de stat va fi majorata dublu proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de candidatii femei."

Citeste si:
Harta zonelor din țară, unde masca de protecție este obligatorie
Harta zonelor din țară, unde...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Sursa foto: Photo by Christian Wiediger on Unsplash

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri