Parchetul General a publicat criteriile din 2016 privind numirea lui Augustin Lazar in functia de procuror general

Parchetul General (PG) a publicat, sambata, criteriile, conditiile si documentele solicitate de Ministerul Justitiei pentru desfasurarea procedurii care a stat la baza numirii in anul 2016 a lui Augustin Lazar in functia de procurorul general, relateaza Agerpres.

"Urmare a afirmatiilor manipulatorii lansate in mass-media, aratam care au fost criteriile, conditiile si documentele solicitate de catre Ministerul Justitiei pentru desfasurarea procedurii de numire, in aprilie 2016, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - procedura legala si transparenta", se arata intr-un comunicat al Parchetului General postat pe site-ul Ministerului Public.

Comunicatul are atasat doua documente, respectiv o adresa din 17 februarie 2016 a Ministerului Justitiei trimisa la Parchetul General, precum si "Criteriile si calendarul procedurii de recrutare pentru ocuparea functiei de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", document emis tot de Ministerul Justitiei.

In adresa din 17 februarie 2016, ministrul Justitiei de la acea vreme, Raluca Pruna, ii transmitea prim-adjunctului procurorului general, Bogdan Licu, sa comunice procurorilor din cadrul Ministerului Public ca au posibilitatea sa-si depuna candidatura pentru functia de procuror general.

In acea adresa erau enumerate si documentele necesare candidatilor: un CV si o scrisoare de intentie care sa cuprinda o scurta prezentare a candidatului, detalii despre experienta profesionala si calitatile care il recomanda pentru ocuparea functiei. Se mentiona faptul ca documentele candidatilor trebuie trimise prin email la Ministerul Justitiei.

Citeste si:
Președintele CSM: În februarie se va discuta proiectul de...
Președintele CSM: În...

Al doilea document publicat sambata de Parchetul General enumera criteriile anuntate in 2016 de Ministerul Justitiei pentru candidatii la functia de procuror general.

  • Criterii de integritate: obiectivitate si impartialitate in exercitarea functiei, avand ca unic temei legea, fara a da curs presiunilor si influentelor de orice natura; respectarea standardelor de conduita conforme cu demnitatea si onoare profesiei, standarde etice ridicate si capacitate de decizie obiectiva; absenta oricarui conflict care ar putea dauna interesului public de infaptuire a justitiei sau de aparare a intereselor generale ale societatii.
  • Criterii de profesionalism: vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror; calificativul "foarte bine" la ultima evaluare; nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani.
  • Conditii privind aptitudini specifice functiei: capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, pentru o buna administrare a justitiei; viziune manageriala; experienta profesionala relevanta; capacitatea decizionala si asumarea raspunderii; capacitatea de gestionare a situatiilor de criza; motivarea; capacitatea de relationare si comunicare.

Comunicatul Parchetului General este o replica la afirmatiile ministrului Justitiei, Tudorel Toader, care a declarat in mai multe randuri ca dosarul de candidatura depus de Augustin Lazar nu era complet, deoarece lipsea calificativul "foarte" bine la ultima evaluare.

Sursa foto: Agerpres FOTO
Despre autor

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri