De asemenea, pe data de 19 decembrie este programata sedinta de guvern, probabil ultima din acest an. Teoretic, Guvernul ar putea convoca o sedinta in care poate adopta OUG si in ultima saptamana din acest an, dat fiind ca Parlamentul se afla in sesiune pana la data de 31 decembrie.

De notat ca pe data de 11 Decembrie este asteptata decizia Curtii Constitutionale in privinta protocoalelor secrete incheiate intre Parchetul General si Serviciul Roman de informatii. O eventuala declarare neconstitutionala a protocoalelor ar putea servi drept justificare pentru adoptarea OUG.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, la Parlament ca, la fel ca premierul Viorica Dancila, nu are pe masa sa niciun proiect vizand amnistia si gratierea.

Intrebat daca i-a cerut personal ministrului Justitiei o solutie pentru un act normativ vizand amnistia si gratierea, Dragnea a afirmat: “Am cerut public, si daca am cerut-o public sunt sigur ca a auzit si dumnealui (n.r. ministrul Justitiei), sa se gaseasca o solutie pentru a incerca sa se repare toate nedreptatile din ultimii ani din Romania, care tot ies la iveala”.

Orban: Consensul propus de...
Citeste si: Orban: Consensul propus de PSD si ALDE este antieuropean

Premierul Viorica Dancila a declarat pe data de 30 noiembrie ca nu exista niciun proiect de amnistie si gratiere pe masa Guvernului.

“Repet, nu exista niciun proiect de amnistie si gratiere pe masa Guvernului. Vom avea sarbatori linistite. Nici nu mai este timp, se termina luna”, a spus Dancila, la receptia de la Cotroceni cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei.

Toader accepta sa-si dea avizul pe OUG, daca un alt minister initiaza actul normativ

Pe data de 4 decembrie, G4Media.ro a dezvaluit ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ar fi dispus sa-si dea avizul de legalitate pe ordonanta de urgenta privind amnistia si gratierea, cu conditia ca actul normativ sa fie initiat de alt minister.

In aceeasi zi, Tudorel Toader a declarat ca un act normativ privind amnistia si gratierea nu este un act de clementa pe care „si-l doresc doar unii”.

Cum blocheaza PSD-ALDE...
Citeste si: Cum blocheaza PSD-ALDE organizarea unui referendum pe justitie

Una din variante ar fi ca secretarul general al Guvernului, Toni Grebla, sa initieze OUG-ul, dar in aceasta situatie ar fi nevoie de modificarea HG-ului care stabileste modalitatea de initiere si avizare a actelor normative.

Potrivit surselor G4Media.ro, Toni Grebla se confrunta cu cel putin doua probleme. Pe de o parte, ar risca sa intre in conflict de interese, chiar daca a fost achitat in prima instanta, pentru ca are totusi un proces pe rol la Inalta Curte in care este acuzat de fapte de coruptie. Pe de alta parte, este cam dificil de justificat urgenta masurilor de amnistie si gratiere, astfel incat sa fie nevoie de un OUG. Potrivit surselor G4Media.ro, proiectul de ordonanta este deja elaborat de catre juristii PSD.

Probleme de ordin tehnic intre lideri

In ceea de priveste amnistia, unii vor gratiere pana la cinci ani, altii vor sa fie gratiate pedepsele pana la zece ani pentru a beneficia cat mai multi de aceasta masura. Nici in cazul amnistiei n-ar fi cazut de acord asupra limitelor de pedeapsa in cazul faptelor care ar urma sa fie amnistiate.

Intre timp, s-ar fi decis ca amnistia si gratierea sa nu mai fie limitate in timp, ci sa fie aplicate doar pentru anumite fapte si infractiuni. Astfel, s-ar putea ajunge ca fapte pedepsite cu pana la 14 ani de inchisoare sa fie amnistiate. Doar faptele cu violenta, violul, omorul, traficul de droguri si alte infractiuni grave ar urma sa fie excluse din lista.

Junker, foarte clar:...
Citeste si: Junker, foarte clar: Amnistia, un pas INAPOI pentru Romania

Sursa foto: Shutterstock