Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la finalul consultarilor cu partidele parlamentare, ca rezultatele referendumului trebuie puse rapid in practica, in sensul interzicerii amnistiei si gratierii pentru fapte de coruptie, precum si interzicerea ordonantelor de urgenta pe justitie, porivit G4Media.

Cele mai importante declaratii ale presedintelui:

Rezultatul numararii voturilor arata ca la referendum au venit aproape 8 milioane de romani, dinc are aproximativ 6,5 milioane de voturi au fost clar DA la ambele intrebari.

Un rezultat foarte bun, mult peste asteptari.

Arata ca romanii nu au votat strict numai pentru aceste intrebari. Sigur, raspunsurile trebuie acum transformate in legislatie.

Trebuie creata legislatia care efectiv interzice amnistia si gratierea pentru coruptie si legislatie care interzice OUG in justitie. De asemenea, extinderea dreptului de a contesta constitutionalitatea referendumului.

Romanii au votat clar si ferm impotriva abordarii antieuropene promovta in campanie de PSD si ALDE, sanctionate drastic de electorat.

Romanii au aratat clar ca Romania e o tara proeuropeana, trebuie tinut cont de acest lucru.

Noi nu am ajuns intamplator sau din greseala in UE, noi am dorit in UE.

Asta nu reduce cu nimic suveranitatea nostra. Dar si aceasta decizie e una suverana.

In acelasi mod trebuie sa inetelegem ca votul e un drept consacrat in Constitutie.

Politicienii sunt obligati sa creeze conditiile ca toti romaniisa voteze. Ce s-a intamplat in strainatate se numeste ingradirea dreptului la vot si e inacceptabila.

I-am rugat pe cei veniti la consultari sa-si spuna punctul de vedere.

Am constatat ca exista o larga convergenta, marea majoritate a partidelor sunt de acord cu implementarea rezultatelor.

In consecinta, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot si consulatrile, am decis sa invit partidele sa semnam un acord national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei. Sau un pact politic pentru Romania europeana.

Acordul contine urmatoarele: transpunerea in legislatie a raspunsurilor de la referendum, dar si transpunerea in legislatie a masurilor necesare integritatii in functiile publice, modificarea legislatiei din justitie in deplin acord cu avizul Comisiei de la Venetia, GRECO, MCV.

Adoptarea modificarilor la coduri numai cu respectarea deplina a MCV si Comisiei de la Venetia.

Propun ca cei care vor semna pactul sa se angajaeze sa adopte legislatia necesara pentru exercitarea dreptului de vot.

Proiectul de Acord va fi trimis imediat partidelor si va fi pus la dispozitia publicului.

Astept in cateva zile un raspuns afirmativ la invitatia mea de a semna acest acord national

Textul integral al proiectului de acord:

Romania este o democratie vie si vibranta, in care cetatenii sunt activ dedicati apararii libertatii, pastrarii si respectarii regulilor si principiilor unui stat de drept autentic, precum si continuarii luptei impotriva coruptiei;

Romanii isi doresc aprofundarea integrarii in Uniunea Europeana, asa cum demonstreaza cu claritate rezultatele votului din data de 26 mai 2019;

Romania ramane profund atasata principiilor si valorilor europene. Nu exista alta optiune pentru tara noastra decat aceea a consolidarii democratiei si a statului de drept. Un stat de drept slabit, fara o justitie independenta si cu institutii ale caror atributii in combaterea coruptiei sunt amputate, fara respectarea principiului cooperarii loiale si constructive intre institutiile statului inseamna, de fapt, mai putina prosperitate si securitate pentru cetateni si o frana in dezvoltarea Romaniei;

Intr-un stat de drept veritabil, intr-o democratie consolidata, asa cum isi doresc romanii sa fie tara lor, amendarea cadrului legislativ trebuie realizata prin respectarea unor cerinte esentiale precum transparenta, predictibilitatea, realizarea unor ample consultari cu profesionistii si institutiile direct vizate si, in primul rand, consensul social.

Avand in vedere ca:

independenta judecatorilor si procurorilor si eliminarea oricaror ingerinte politice in actul de justitie reprezinta fundamentul unui stat de drept, iar de la acest principiu nu se poate abdica,
este obligatorie eliminarea oricaror influente ale factorului politic in activitatea judiciara sau in gestionarea carierei magistratilor si excluderea oricarei posibilitati a autoritatilor executive de a interveni asupra activitatii lor de natura jurisdictionala,
progresele Romaniei in consolidarea independentei sistemului judiciar, a luptei anticoruptie si a asigurarii unei functionari eficiente a sistemului judiciar trebuie sa continue,
Tinand cont de:

vointa suverana a cetatenilor romani in favoarea statului de drept si impotriva modificarilor de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, exprimata ferm si fara echivoc la referendumul national din data de 26 mai 2019,
statutul Romaniei de tara membra a Uniunii Europene si de angajamentele asumate in acest sens, inclusiv din perspectiva respectarii principiilor si a valorilor fundamentale ce stau la baza Uniunii Europene,
recomandarile Comisiei Europene din rapoartele privind Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei, ale Comisiei de la Venetia si ale GRECO,
solicitarile asociatiilor din sistemul judiciar si ale organizatiilor civice,
NOI, semnatarii acestui acord politic national, ne angajam ca toate actiunile noastre sa fie indreptate in directia respectarii pe deplin a principiilor, valorilor europene, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a democratiei si a statului de drept, a interesului public al cetatenilor, care sunt singura sursa legitima a puterii democratice. Numai astfel vom putea asigura prosperitatea, siguranta si bunastarea cetatenilor nostri. Apararea acestor drepturi si valori va fi o prioritate absoluta pentru noi.

In acest sens, in actiunile noastre viitoare, vom urmari realizarea cu celeritate a urmatoarelor obiective:

Transpunerea in legislatie a interdictiei privind amnistia si gratierea pentru infractiuni de coruptie.
Transpunerea in legislatie a interdictiei adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu privire la ordonante.
Transpunerea in legislatie a masurilor necesare asigurarii integritatii in functiile publice.
Revizuirea legilor justitiei, inclusiv a ordonantelor de urgenta prin care au fost modificate, in deplin si strict acord cu avizele Comisiei de la Venetia, a Consiliilor Consultative ale Judecatorilor si Procurorilor Europeni, precum si a rapoartelor Comisiei Europene si GRECO.
Adoptarea modificarilor aduse Codului penal si Codului de procedura penala numai cu respectarea deplina a recomandarilor Comisiei de la Venetia si Comisiei Europene.
De asemenea, ne angajam sa transpunem in legislatie, in cel mai scurt timp, masurile necesare asigurarii – atat in tara, cat si in strainatate – a exercitarii depline si efective a dreptului de vot de catre cetatenii romani.

NOI, semnatarii acestui acord politic national, ne angajam ca in toate luarile publice de pozitie si in actiunile intreprinse sa sprijinim aprofundarea integrarii in Uniunea Europeana si consolidarea proiectului european, precum si intarirea relatiei transatlantice, neexistand nicio incompatibilitate intre continuarea integrarii europene si aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, si sa nu ne exprimam contrar acestor linii de actiune, principii si valori esentiale pentru Romania si cetatenii sai.

Sursa foto: AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri