Presedintele Klaus Iohannis a promulgat inca una dintre Legile Justitiei, mai exact modificarile aduse Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Insa presedintele isi exprima in continuare dubiile cu privire la efectele pe care aceasta lege le va avea asupra sistemului judiciar din Romania, considerand ca reprezinta un regres pentru democratia din tara noastra, scrie Ziare.com.

El spune ca nu este de acord cu prevederile acestui act normativ si cere reluarea parcursului legislativ in privinta legilor justitiei. Totusi, Iohannis atrage atentia ca recomandarile Comisiei de la Venetia nu trebuie fi folosite ca pretext pentru viitoare interventii legislative care nu au nicio legatura cu intarirea statului de drept, ci cu legiferarea unor prevederi care urmaresc rezolvarea problemelor penale ale unor politicieni. Precizarea vine in contextul in care ministrul Justitiei a anuntat o OUG pe legile justitiei pentru a le pune in acord cu Comisia de la Venetia.

Redam integral textul comunicatului Administratiei Prezidentiale:

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 4 octombrie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Citeste si:
Lia Savonea va fi noul presedinte CSM
Lia Savonea, aleasa...

Inca de la demararea, in urma cu mai bine de un an, a procedurilor de modificare a celor trei legi fundamentale ale justitiei, Presedintele Klaus Iohannis a uzat, in mod repetat, de prerogativele sale constitutionale de a solicita Parlamentului Romaniei reexaminarea acestora si de a sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei.

In plus, atat Presedintele Romaniei, cat si Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei s-au adresat Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept, Comisia de la Venetia. Opinia preliminara emisa de acest organism european, care se va regasi in documentul final din luna octombrie, precizeaza ca modificarile legislative au un impact negativ asupra sistemului judiciar din Romania si asupra independentei judecatorilor si procurorilor.

Modificarile aduse cadrului legal existent in domeniul justitiei reprezinta un regres pentru democratia din Romania. Pentru prima data de la aderarea la Uniunea Europeana, este pus sub semnul intrebarii angajamentul Romaniei privind respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, precum statul de drept si separatia puterilor in stat, pericol semnalat de catre Comisia Europeana si GRECO.

Presedintele Romaniei reitereaza ca nu sustine modificarile aduse acestei legi, la fel ca in cazul Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, respectiv al Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Citeste si:
FJ ii cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR in cazul Legii CSM
Forumul Judecatorilor ii cere...

Presedintele Klaus Iohannis solicita reluarea parcursului legislativ in Parlament pentru punerea celor trei legi din domeniul justitiei in acord cu toate recomandarile Comisiei de la Venetia, inainte ca modificarile adoptate sa produca efecte negative ireversibile ori greu de reparat in privinta bunei functionari a justitiei si a calitatii actului de justitie. Totodata, Presedintele Romaniei atentioneaza ca opinia Comisiei de la Venetia nu poate fi folosita ca un pretext pentru viitoare interventii legislative care nu au nicio legatura cu intarirea statului de drept, ci cu legiferarea unor prevederi care urmaresc rezolvarea problemelor penale ale unor politicieni.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Retrospectiva 2018: Klaus Iohannis, la al patrulea an de mandat