Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat, vineri, ca nu va lua o decizie in ceea ce priveste numirea celor doi ministri pana cand Curtea Constitutionala, unde a fost reclamat de premierul Viorica Dancila, se va pronunta. Presedintele a declarat ca "Romania nu are, de facto, prim-ministru", guvernul fiind "condus de infractorul Dragnea prin interpusi".

Se aude ca doamna prim-ministru a trimis o solicitare de rezolvarea a conflictului. Probabil Curtea va da un raspuns. CCR nu va rezolva problema, fiindca problema nu e una constitutionala, este una politica. Va spun care sunt cele doua cauze ale acestei probleme politice. Prima cauza este ca, de facto, Romania nu are prim-ministru. A doua, inabilitatea PSD-ului de a face politica, politica de orice fel", a declarat presedintele Iohannis.

Presedintele a explicat modul in care a primit solicitarile de remaniere guvernamentala. "Doamna prim-ministru mi-a trimis in scris, fara sa ma contacteze, o solicitare de remanierea a guvernului. Apoi, fara sa ma contacteze, a mai trimis una. Fara sa ma contacteze si sa caute un dialog. Doamna m-a sunat ieri si m-a intrebat daca am terminat analiza si cand cred ca voi da un raspuns. I-am spus, politicos, ca azi si maine nu, si ca in zilele urmatoare o voi informa cand voi ajunge la o concluzie", a spus Iohannis.

"Doamna aceasta nu intelege cum functioneaza statul", a declarat presedintele Romaniei.

Klaus Iohannis a declarat ca PSD legifereaza "prost", in contextul in care, anul acesta, 25 de legi sustinute de partidul de la guvernare au fost declarate neconstitutionale.

"A doua cauza a acestei probleme politice este totala inabilitate a PSD-ului de a face politica. PSD s-a pierdut sub acest Dragnea capacitatea de a actiona politic. Este foarte grav, fiindca acest PSD este partidul care da guvernarea si controleaza majoritatea in Parlament. PSD guverneaza prost, asta am spus-o de nenumarate ori. PSD-ul legifereaza foarte prost. Am cerut cateva date, zilele acestea, pentru a vedea care este calitatea legilor care se voteaza de mojoritatea controlata de PSD. In 30 si ceva de situatii m-am adresat curtii constitutionale pentru ca am considerat ca legile sunt proaste. In peste 25 de cazuri, Curtea Constitutionala mi-a dat dreptate si a declarat ca legile sunt partial sau integral neconstitutionale. Intr-un singur an, peste 25 de legi neconstitutionale", a spus Iohannis.

"Mai mult, PSD nu mai e capabil sa negocieze politic. PSD incearca sa isi impuna vointa prin politica pumnului in gura. Se vede in Parlament si acest lucru este inacceptabil", a adaugat presedintele.

Intrebat ce va face in situatia numirii celor doi ministrii pentru portofoliile de Transporturi si Dezvoltare, Iohannis a declarat ca va astepta decizia Curtii Constitutionale. "Daca s-a ajuns in aceasta faza, sa se cheme Curtea sa ne spuna ce avem de facut, voi accepta decizia Curtii, apoi voi actiona constitutional. (...) Deocamdata nu mai fac nimic in aceasta speta, pana cand Curtea va lua o decizie. (...) Prin amanarea acestei decizii, in niciun caz nu se blocheaza activitatea guvernului", a spus presedintele.

Intrebat de cine este condus guvernul, Iohannis a raspuns: "Este evident ca acest guvern este condus de infractorul Dragnea prin interpusi".

Mai mult, Iohannis a precizat ca premierul trebuia sa explice, public, motivele remanierii. "A venit (n.r. Viorica Dancila) cu o solicitare de remaniere, fara sa spuna public de ce vrea ca acesti minisri sa fie revocati. Doamna prim-ministru avea obligatia sa se prezinte in fata natiunii si sa explice de ce face asta. Doamna prim-ministru confunda guvernul cu partidul. Este anormal ca prim-ministrul ca nu explice de ce face acest lucru. Aceasta maniera de a conduce statul de la partid o cunoastem dintr-un regim care s-a terminat in decembrie 89", a spus el.

Iohannis a adaugat ca avea de gand sa discute despre situatia ministrilor propusi marti, cand are loc sedinta CSAT, dar acest lucru nu se va mai intampla.

Premierul Viorica Dancila a anuntat vineri, in debutul sedintei de Guvern, ca a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a formaliza revocarea din functie a ministrilor demisionari Lucian Sova si Paul Stanescu si inlocuirea lor cu Mircea Draghici si Olguta Vasilescu.

Curtea Constitutionala a Romaniei a inregistrat vineri sesizarea Guvernului in legatura cu un posibil conflict juridic de natura constitutionala, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a amanat numirea ministrilor la Transporturi si Dezvoltare Regionala, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri