Suspectii intr-un dosar de evaziune fiscala ar putea scapa de pedeapsa, daca unul din ei achita prejudiciul total, potrivit unui proiect legislativ de modificare a Legii evaziunii fiscale, adoptat de parlamentarii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor.

Comisia Juridica a adoptat marti un amendament la o initiativa a deputatului PSD Catalin Radulescu, potrivit caruia toti inculpatii dintr-un dosar penal de evaziune fiscala scapa daca cel putin unul dintre ei achita prejudiciul majorat cu 20%. Amendamentul completeaza proiectul initial care prevedea ca doar inculpatul care isi achita prejudiciul scapa de acuzatii. Legea ar putea intra miercuri pe ordinea de zi a plenului Camerei deputatilor pentru dezbatere si vot final, scrie G4Media.

Ce prevede amendamentul suplimentar (adoptat cu voturile PSD, ALDE, UDMR):

„Dispozitiile art.10 alin. (1) se aplica tuturor inculpatilor care au savarsit impreuna una dintre faptele prevazute de art.8 si art.9, indiferent daca plata prejudiciului a fost efectuata doar de catre unul sau de catre o parte dintre acestia”.

Ce prevede initiativa lui Catalin Radulescu adoptata pe 9 octombrie (articolul 10):

”In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca, in cursul urmaririi penale, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de clacul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, se va dispune, o singura data, renuntarea la urmarirea penala”. „In situatia in care condamnatul nu acopera suma dispusa in termenul stabilit, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere se va transforma in pedeapsa inchisorii cu executare”, mai spune textul.

Pe 9 octombrie, au votat in favoarea propunerii de modificare a legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale deputatii PSD, ALDE si UDMR. Liberalii s-au abtinut, iar cei de la USR au votat impotriva.

Tot in sedinta din urma cu doua luni, deputatii juristi au mai adoptat un amendament care prevede ca, in cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, se va dispune, o singura data, renuntarea la urmarirea penala.

In cazul acelorasi infractiuni de evaziune fiscala, daca, in cursul judecatii pana la terminarea cercetarii judecatoresti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, instanta va dispune, o singura data, pedeapsa amenzii penale.

Articolul 8 al Legii nr. 241/2005 prevede: „constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 10 ani si interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat”.

Articolul 9 din acelasi act normativ precizeaza: „constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale: ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate, substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala”.

Sursa foto: Shutterstock/ Andrey_Popov

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri