Comisia juridica a Senatului a dat, marti, raport de admitere proiectului PSD de modificare a Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu un amendament care prevede clasarea unor cauze aflate in curs de urmarire penala daca se achita prejudiciul integral, la care se adauga 50% din suma datorata de cel in cauza, scrie Digi24.

„Am renuntat la urmarirea penala daca prejudiciul este achitat integral in cursul urmaririi penale si am adaugat noi, pe langa penalitatile legale de platit care raman in continuare, si un anumit cuantum, un plus de 50% care se aplica la suma datorata pentru a descuraja evaziunea fiscala. Si important de spus - aceasta procedura se poate aplica unei persoane o singura data. (...) E o prioritate pentru noi recuperarea prejudiciului si aducerea banilor la buget si nu trimiterea oamenilor la inchisoare”, a precizat initiatorul amendamentului, presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Rolul legiuitorului, de a preveni savarsirea unor fapte

„E o renuntare la urmarire penala, o solutie prevazuta in Cod in anumite conditii. Poate beneficia de o asemenea procedura cu o penalitate de 50% o singura data, tot ca o forma de descurajare si de a-i invata pe oameni ca anumite fapte pot sa aiba anumite consecinte deosebit de grave daca ele sunt repetate. Interesul statului nu este de a cheltui sume cu cei care au gresit, ci de a recupera in primul rand prejudiciul, pentru a descuraja neplata taxelor”, a afirmat Cazanciuc.

Proiectul, semnat de 16 deputati PSD

In expunerea de motive a proiectului se arata ca „avand in vedere faptul ca, in cazul infractiunilor de evaziune fiscala, cel mai important este recuperarea prejudiciului suferit de stat, initiatorii propun o motivare a celor care comit astfel de fapte pentru a acoperi prejudiciul creat. In plus, trebuie avut in vedere ca scopul pedepselor este preventia, reeducarea, dar si recuperarea prejudiciilor si nu mentinerea persoanei in detentie, fapt ce atrage si mai multe cheltuieli din partea statului”.

Proiectul pentru modificarea Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale va fi supus dezbaterii plenului Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.

Citeste si:
MFP: Inchisoare pentru datornici si pedepse reduse pentru evazionisti
Eugen Teodorovici propune...

Proiectul a fost semnat de 16 deputati PSD, printre care Andreea Cosma, Iulian Iancu si Catalin Radulescu.

Sursa foto: Agerpres/ Radu Tuta


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
CD: Angajatorii sunt obligați să dea în caz de închidere a școlilor
Setari Cookie-uri