Camera Deputatilor a adoptat miercuri proiectul de lege initiat de deputatul PSD Catalin Radulescu prin care, daca unul dintre inculpatii acuzati pentru aceeasi evaziune fiscala achita prejudiciul integral, plus 20%, toti cei acuzati scapa de urmarirea penala.

De asemenea, daca se achita prejudiciul, plus 20%, in cursul procesului, acesta va primi doar amenda penala, iar daca se achita dupa o condamnare cu inchisoarea, aceasta se transforma in pedeapsa cu suspendare, informeaza Hotnews.

Proiectul a trecut cu 188 voturi "pentru", 38 "impotriva" si 3 abtineri si merge la promulgare.

"Unda verde la evaziunie fiscala. Daca se poate intampla sa fie prin un evazionist, acea personaa va putea sa plateasca taxa de evazionist si gata, scapa de urmarire penala, de dosar. Si problema nu este cu micii evazionisiti ci cei care fura din bugetul statului milioane de euro, isi fac averi colosae si isi pastreaza o suma pentru cazul in care ar fi prinsi" a sustinut deputatul USR Stelian Ion, dupa vot.

Ce prevede proiectul:

Citeste si:
MS, dupa ce li s-a cerut medicilor returnarea cresterilor salariale
Pintea, reactie la declaratia...

"In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, se va dispune, o singura data, renuntarea la urmarirea penala.

In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca, in cursul judecatii pana la terminarea cercetarii judecatoresti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, instanta va dispune, o singura data, pedeapsa amenzii penale.

In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazuta la art. 8 si 9, daca este stabilita prin hotarare judecatoreasca obligatia inculpatului de a acoperi in termen de un an de la pronuntarea sentintei prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalizarile, instanta poate dispune o singura data suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere. In situatia in care condamnatul nu acopera suma dispusa in termenul stabilit, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere se va transforma in pedeapsa inschisorii cu executare.

In cazul in care marimea evaziunii fiscale prevazuta la art. 8 si 9 justifica o astfel de masura instanta poate dispune acoperirea sumelor prevazute la alineatele precedente intr-un interval de 1-3 ani, neplata acestora avand urmarile prevazute in alineatul precedent.

Citeste si:
Delir al lui Radulescu, PSD: Singura greseala? Ca n-am dat amnistia!
Delir al lui Radulescu, PSD:...

Dispozitiile art.10 alin. (1) se aplica tuturor inculpatilor care au savarsit impreuna una dintre faptele prevazute de art.8 si art.9, indiferent daca plata prejudiciului a fost efectuata doar de catre unul sau de catre o parte dintre acestia."


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
ANAF incepe controalele in cluburi. Consultantii nu cred in tinta ANAF