Liberalul Marilen Pirtea, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, le cere responsabililor din Ministerul Educatiei sa prezinte public un raport pentru anul 2018, cuprinzand toate solicitarile de finantare necesare participarii elevilor la competitii internationale, precum si o situatie generala a contributiei MEN la toate aceste participari internationale.

Intr-un comunicat transmis sambata Agerpres, Pirtea sustine ca actuala guvernare "neglijeaza sustinerea tinerilor talentati", dupa ce un elev de liceu timisorean, calificat in finala competitiei "Zero Robotics", organizata de NASA, la finalul acestei luni, a fost obligat sa caute sponsorizari private pentru a-si plati deplasarea.

Marilen Pirtea spune ca in vara anului trecut a sesizat public Ministerul Educatiei ca este nefireasca absenta masurilor de sustinere a tinerilor care performeaza si se califica in etapele finale ale competitiilor internationale. La acea vreme era vorba despre un elev din Suceava, care "nu a beneficiat de sustinerea ministerului pentru a participa la doua olimpiade internationale - Olimpiada Internationala de Astronomie din Sri Lanka si Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica din China", dupa cum arata liberalul.

"Acum a intrat in atentia publica un caz similar, de aceasta data de la Liceul 'Grigore Moisil' din Timisoara. Elevul Sebastian Males, din clasa a XII-a, s-a calificat in finala competitiei 'Zero Robotics', organizata de NASA in SUA, la finalul acestei luni. Este pentru al treilea an consecutiv cand elevii acestui liceu prestigios se califica in finala competitiei internationale organizate de NASA, alaturi de Massachusetts Institute of Technology, una dintre cele mai cunoscute si apreciate universitati ale lumii. Cum Ministerul Educatiei Nationale nu a prevazut proceduri pentru finantarea cheltuielilor impuse de participarea la astfel de concursuri, tinerii timisoreni talentati se orienteaza doar catre fonduri obtinute din donatii, desi suma necesara, de 15.000 de euro, nu este deloc neglijabila", afirma Pirtea.

In acest context, el solicita din nou responsabililor MEN sa prezinte public un raport pentru anul 2018, cuprinzand toate solicitarile de finantare necesare participarii elevilor la competitii internationale, precum si o situatie generala a contributiei ministerului la toate aceste participari internationale.

Citeste si:
Semnal de ALARMA! Elevii saraci raman in urma celor mai instariti
MEN: Elevii saraci raman in...

"De asemenea, asteptam cu interes si o propunere publica prin care MEN sa isi asume o procedura de finantare a participarii elevilor romani la competitii internationale de prestigiu, de toate categoriile, astfel incat sa fie evitate in viitor situatiile critice care conduc la dezavantajarea unora dintre elevii cei mai merituosi", conchide liberalul Marilen Pirtea.

Sursa foto: Shutterstock / Lolostock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Orban: Persoanele cu venituri mici vor primi măşti de protecţie gratuite
Setari Cookie-uri