Blocajul partial al administratiei americane, din cauza disputei intre Congres si presedintele Donald Trump, a intrat sambata in a 22-a zi si totodata in istorie: este cel mai lung "shutdown" din istoria Statelor Unite, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Partidul Democrat, care detine majoritatea in Camera Reprezentantilor (camera inferioara a legislativului SUA) a respins cererea lui Trump de a finanta cu 5,7 miliarde de dolari constructia unui zid la frontiera cu Mexicul. La randul sau, liderul de la Casa Alba a respins orice alt compromis care ar fi putut debloca politic adoptarea de catre Congres a legilor bugetului, care ar fi permis alocarea de fonduri catre autoritatile publice si implicit incheierea blocajului.

Congresul isi va relua lucrarile luni. Trump, care a promis inca din campania electorala ca va construi zidul pentru a opri migratia din Mexic in SUA, a avertizat ca impasul s-ar putea prelungi. "Vom sta multa vreme, daca democratii nu se intorc din 'vacante' inapoi la lucru", a scris el pe Twitter.

Actualul "shutdown", declansat pe 22 decembrie, a batut recordul de 21 de zile inregistrat in 1995-1996, sub presedintia lui Bill Clinton.

Vineri a fost prima zi cand angajatii federali nu si-au incasat plata saptamanala, conform practicii uzuale in Statele Unite. Printre cei 800.000 de functionari afectati sunt controlorii de trafic aerian si agentii de securitate din aeroporturi, care isi continua totusi activitatea.

Citeste si:
Sedinta pentru investirea Guvernului Orban va avea loc pe 24 februarie
Sedinta Parlamentului pentru...

Sursa foto: Shutterstock / AXL

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
SUA investeste 1 mld dolari in tarile Initiativei Celor Trei Mari
Setari Cookie-uri