Fostul sef al statului Ion Iliescu si-a exprimat convingerea ca presedintia Romaniei la Consiliul UE va fi un succes, pentru ca ''avem demnitatea de a arata ca nu de putine ori am fost judecati gresit'', el precizand ca nu confruntarea, ci consensul face ca lucrurile sa progreseze in sensul dorit, conform Agerpres.

"Sunt convins ca presedintia Romaniei va fi un succes, pentru ca avem si mandria, si demnitatea de a arata ca nu de putine ori am fost judecati gresit, ca romanii pot oferi Europei valori si proiecte, cu fata la viitor", a scris duminica, pe blog, fostul presedinte.

Potrivit acestuia, aderarea la UE a fost marele proiect strategic al Romaniei, dupa iesirea din totalitarism. "Acest proiect s-a incheiat joi, simbolic, la Ateneul Roman. Pentru Romania trebuie sa inceapa un nou capitol: cel al integrarii europene. Adica un nou proiect, in care tara noastra sa contribuie pe deplin, cu idei si solutii, la reforma Uniunii, la progresul ei. Ar fi trebuit sa ne definim, deja, profilul nostru, ca tara, in concertul european. Presedintia prin rotatie a Consiliului European ne pune la incercare capacitatea administrativa, viziunea politica si solidaritatea, ca natiune. Vom vedea care ne sunt punctele tari, care ne sunt slabiciunile. Sper ca vom realiza, in sfarsit, ca nu confruntarea, ci consensul face lucrurile sa progreseze in sensul dorit de noi toti", a spus Iliescu.

In opinia acestuia, Romania nu este nici eurosceptica si nici deziluzionata de aderare.

"Este doar realista, s-a maturizat politic si social, abordeaza critic realitatea, si asta este bine. Va ramane sustinatoare a proiectului european atata vreme cat el va genera buna guvernare, prosperitate, va reduce decalajele de dezvoltare si polarizarea economica si sociala. Criza prin care trece acum Uniunea nu are cum sa nu aiba ecouri si in Romania. Dar putem alege sa fim parte a solutiei pentru problemele Uniunii si nu generatori de noi probleme, cum este cazul Brexit-ului. Pentru asta noua generatie de politicieni din Romania trebuie sa dovedeasca responsabilitate si angajament in slujirea interesului public si a binelui comun. Uniunea Europeana nu poate fi tap ispasitor pentru neputintele noastre, pentru esecurile noastre, pentru egoismul si iresponsabilitatea unora sau altora dintre liderii politici, de la Bucuresti sau de la Bruxelles", a mentionat fostul sef de stat.

El considera ca este nevoie de solidaritate si de democratie in functionarea institutiilor politice si economice ale natiunilor si ale Uniunii.

"Criza proiectului european, reala, este inainte de toate o criza a democratiei. Si nu poate fi rezolvata cu masuri de forta, cu reducerea la tacere a vocilor critice, cu etichetarea celor care au o alta viziune despre Uniune si despre problemele ei. Un populism nu poate fi combatut tot cu un populism, fie el si de sens opus. Iar reforme de genul Europa cercurilor concentrice nu pot creste sustinerea cetatenilor pentru Europa. Cred ca a venit vremea sa ne intoarcem la politica, sa ne vindecam de iluzia 'tehnocrata'. Pentru ca politicul poate fi controlat democratic de popor, tehnocratii, nu, ei nu-si asuma erorile si deciziile gresite, nu raspund in fata nimanui", a sustinut Iliescu.

Potrivit acestuia, alegerile europene constituie o alta incercare pentru presedintia Romaniei la Consiliul UE.

"Demnitatea de europarlamentar nu este, nu poate fi o recompensa pentru niste politicieni sau clienti ai lor, ci o implinire pentru cariere politice exemplare, in slujba cetatenilor si a natiunilor europene. Este momentul ca elitele politice sa se intalneasca din nou cu cetatenii, pe agenda publica, si cu un proiect comun, acela al integrarii europene, de care sa se bucure toti membrii Uniunii", este de parere Iliescu.

Romania a parcurs in trei decenii drumul de la totalitarism la presedintia Consiliului UE, "o realizare incredibila" pentru poporul roman, a adaugat el.

"Poate ca unora li se pare ca ne-a luat prea mult timp sa ajungem aici. Timpul istoric ne spune altceva. Este o realizare incredibila pentru poporul roman, dupa o schimbare radicala de sistem politic si economic, in conditii de instabilitate geo-politica, de reasezare a raporturilor de forte la nivel global. Ea a fost posibila in primul rand prin acceptarea de catre cetatenii romani a costurilor economice si sociale ale tranzitiei si imi place sa cred ca manifestarile de joi seara, de la Ateneul Roman, au fost, inainte de orice, un omagiu adus simplilor cetateni, care au facut posibila implinirea acestui proiect national. A fost, cred, si un omagiu adus tuturor celor care - politicieni, intelectuali publici, oameni din societatea civila - au contribuit la definirea proiectului strategic al Romaniei, imediat dupa Revolutie: aderarea europeana si euroatlantica", a mentionat Ion Iliescu.

El a amintit si de prietenii Romaniei, fara de care crede ca nu s-ar fi reusit in acest demers. "Este vorba in primul rand de presedintele Frantei, Francois Mitterrand, si de cancelarul Germaniei, Helmut Kohl. Viziunea lor despre viitorul Europei, tenacitatea cu care au urmarit aducerea Estului european fost comunist in randul familiei europene, ajutorul dat Romaniei raman un punct de reper in istoria post-comunismului. Este vorba si de aliatii nostri americani, care, prin Parteneriatul pentru Pace, au oferit Romaniei nu doar perspectiva aderarii la NATO, ci si garantii de securitate, care ne-au ajutat in procesul de aderare", a mai spus fostul presedinte.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri