Romania este pregatita sa faca fata oricarui scenariu in cazul Brexit, desi ar fi fost de preferat sa existe un acord pentru a asigura protectia drepturilor tuturor cetatenilor Uniunii Europene, dar si pentru o siguranta pe anvelopa bugetara in cazul celor doua mari politici europene, coeziunea si politica agricola comuna, a declarat, sambata, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la Antena 3, scrie Agerpres.

"Este o presedintie orientata catre viitor, pentru ca terminam, practic, o perioada strategica la nivelul UE, 2014-2019 si trebuie sa ne gandim la viitorul Uniunii. Este bineinteles una ambitioasa si realista. E ambitioasa pentru ca stim bine ca, practic, aceasta presedintie, aceasta prezidare a Consiliului UE se face intre doua cicluri electorale. Avem o prima provocare: alegerile pentru Parlamentul European, care desigur vor avea loc la sfarsitul lunii mai, dar Parlamentul intra practic in campanie electorala la sfarsitul lunii aprilie. Si realista, pentru ca trebuie sa tinem cont de principalele provocari la nivelul UE, cum ar fi Brexit-ul, pentru care Romania, ca si vot, ca si presedintie, este pregatita sa faca fata oricarui scenariu. Sigur ca ar fi fost de preferat ca sa existe un acord pe Brexit, pentru ca acesta nu numai ca ar asigura protectia drepturilor tuturor cetatenilor UE, deci inclusiv a romanilor care traiesc in Marea Britanie, dar ar fi si o siguranta, o supapa pentru anvelopa bugetara pentru cele doua mari politici europene: coeziunea si politica agricola comuna", a spus Plumb.

In ceea ce priveste pachetul legislativ pe coeziune, ministrul a afirmat ca trebuie "sa avansam cat se poate de repede".

"Nu as vrea sa intru in detalii tehnice, ci doar sa spun ca suntem pregatiti sa intram in negociere cu Parlamentul European, impreuna cu Comisia Europeana pe Regulamentul cadru comun privind banii europeni. Practic, acest Regulament cadru comun asigura baza legalitatii si reglementarii modului in care sunt absorbiti banii Europei", a mentionat ministrul Fondurilor Europene.

Rovana Plumb a precizat ca Romania, ca tara ce detine presedintia Consiliului UE, este deschisa oricarui dialog in cazul legaturii intre statul de drept si utilizarea eficienta a fondurilor europene, dar trebuie sa fie "o discutie aparte fata de tot ceea ce inseamna investitii prin politica de coeziune".

"Din punct de vedere macro sau al contextului global tot ceea ce inseamna legatura intre statul de drept si utilizarea eficienta a fondurilor europene, din punctul nostru de vedere, ca presedintie, suntem deschisi oricarui dialog, dar trebuie sa fie o discutie aparte fata de tot ceea ce inseamna investitii prin politica de coeziune, pentru ca acolo vorbim de cetateni, de comunitati locale, nu vorbim de niste cifre abstracte, vorbim de oameni, de viata lor. Dezvoltarea are intotdeauna un impact asupra vietii fiecaruia dintre cetateni ca si absorbtie", a adaugat ministrul.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri