Presedintele Klaus Iohannis a anuntat intr-o conferinta de presa ca va ataca bugetul pe 2019 la CCR, buget pe care l-a numit al "rusinii nationale".

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat vineri, intr-o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, ca va trimise bugetul pe 2019 la Curtea Constitutionala, seful statului explicand ca acesta nu se respecta obligatii asumate fata de UE, incalca unele drepturi fundamentale, a fost ignorat rolul Consiliului Fiscal si se aduce atingere principiului descentralizarii si subsidiaritatii, scrie G4Media.

"Exista si aspecte de neconstitutionalitate. Bugetul rusinii nationale are aspecte clare de neconstitutionalitate, nu se respecta obligatii asumate de Romania catre UE, se incalca drepturi fundamentale, se aduce atingere principiului descentralizarii. Pentru toate acestea voi sesiza azi CCR", a anuntat seful statului.

Klaus Iohannis a criticat, din nou, in termeni foarte duri bugetul pe 2019 precum si guvernarea PSD care, spune el, a esuat.

Principalele declaratii ale presedintelui:

  • Guvernarea PSD a esuat. In spitale, probleme peste probleme. Educatia e subfinantata, economia Romaniei e bulversata mai ales dupa OUG 114 data in mare taina la finalul anului trecut
  • De autostrazi nici nu poate fi vorba
  • Despre justitie – pai intreaga guvernare PSD a fost un asalt asupra justittiei si statului de drept, cu obiectivul clar de a pune mana pe justitie, de a politiza justitia ca ei sa-si rezolve dosarele penale
  • De fapt, PSD nici nu guverneaza pentru romani, ci pentru Dragnea
  • PSD este incompetent si incapabil sa conduca Romania.
  • Despre buget: bugetul rusinii nationale, aste e bugetul propus pentru 2019
  • Un buget nerealist, supraevaluat si intarziat. Cu acest buget, PSD incearca sa acopere nereusitele multiple
  • Ei l-au numit bugetul investitiei. Si asta e prima mare minciuna din buget. Toata lumea s-a intrebat de ce a intarziat bugetul 3 luni de zile, el trebuia prezentat pe 15 noiembrie
  • Ei nu vor sa se realizeze investitii pentru ca nu au bani, de aceea au intarziat bugetul cu 3 luni
  • Acum cateva zile, ministrul PSD, intrebat cum e cu spitalele regionale, mult promisele spitale, a raspuns stupefiant: Zicea ca avem bani pentru proiectare. Auzi, in al treilea an de guvernare au bani pentru proiectare. Pai astia nici nu vor sa faca spitalele. Promit si nu fac
  • In schimb, daca e vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grija sa aloce sume imense pentru finantarea partidelor politice. 150 de milioane va primi PSD din finantarea partidelor. 150 de milioane din 270 de milioane propuse pentru finantarea partidelor, de 20 de ori mai mult decat in anul 2016. Deci PSD si-a tras de 20 de ori mai multi bani decat in anul 2016. Pentru asta au bani
  • O victima foarte sigura a bugetului e administratia locala, comunitatile locale primesc un miliard de lei mai putin decat anul trecut. Cum sa lucreze primariile fara acesti bani, cum sa faca investitiile? Evident ca nu si l epot realiza, vor trebui sa abandoneze investitii locale impprtante
  • Exista insa din pacate si aspecte de neconstitutionalitate in bugetul rusinii nationale.
  • Nu se respecta obligatii asumate fata de UE, se incalca unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal, se aduce atingere principiului descentralizarii si subsidiaritatii.
  • Voi sesiza azi CCR pe bugetul rusinii nationale
  • Aceeasi soarta o va avea si legea de aprobare a plafoanelor, o voi trimite azi la CCRPresedintele Klaus Iohannis ataca bugetul pe 2019, pe care l-a numit "bugetul rusinii nationale", la CCR.

Bugetul a trecut de votul final in Parlament. Alocatii mai mari pentru copii, bani mai putini pentru serviciile secrete

Parlamentul a dat vinerea trecuta votul final asupra proiectului Legii bugetului de stat pe 2019. Au fost 275 de voturi pentru, 122 impotriva si 2 abtineri.

Printre cele mai importante modificari aduse bugetului in Parlament se numara cresterea alocatiilor copiilor, diminuarea bugetelor SIE si SRI si suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii cu 295 de milioane de lei pentru implementarea programelor Vitamina D, Panorama si Teste markeri tumorali, bugetele Finantelor si SPP fiind diminuate.

Pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii va fi redus bugetul Ministerului Finantelor cu 110 milioane de lei.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri