1991 - Apare noua Constitutie a Romaniei

Actuala Constitutie a Romaniei a fost adoptata in sedinta Adunarii Constituante din 21 noiembrie 1991 si a intrat in vigoare in urma aprobarii ei prin referendumul national din 8 decembrie acelasi an. Legea fundamentala a fost elaborata dupa modelul celei din Franta.

Constitutia adoptata in 1991 a fost creata pentru a se consacra trecerea de la sistemul comunist la organizarea de tip democratic, dupa 1989. In acest sens Parlamentul, ales democratic in anul 1990, s-a constituit ca Adunare Constituanta si a numit o comisie speciala pentru elaborarea proiectului de Constitutie.

Romania devenea astfel stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. Noua Constitutie a stabilit principiul separarii celor trei puteri in stat: legislativa, executiva si judecatoreasca .

Cea din 1991 (revizuita amplu in 2003) este cea de-a saptea Constitutie a Romaniei! Prima a fost adoptata pe 1 iulie 1866. Dupa extinderea teritoriului national in 1918, o noua constitutie a fost aprobata pe 29 martie 1923. In 1938, dupa instaurarea dicaturii regale de regele Carol al II-lea, a fost creata o noua constitutie care sustina acest act. In perioada comunista Constitutia a fost modificata in 1948, 1952 si 1965.

Constitutia este legea fundamentala a statului roman, formata din norme juridice, investite cu forta juridica suprema si care reglementeaza acele relatii sociale fundamentale care sunt esentiale pentru instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii politce a cetatenilor, reinstaurand democratia parlamentara si pluralismul politic in Romania dupa o intrerupere de aproape jumatate de secol.

Citeste si:
"Foame" de angajati in industria jocurilor: Nu avem scoli pentru asta!
"Foame" de angajati in...

Sursa foto: Chinnapong / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri