Actuala Constitutie a Romaniei a fost adoptata in sedinta Adunarii Constituante din 21 noiembrie 1991 si a intrat in vigoare in urma aprobarii ei prin referendumul national din 8 decembrie acelasi an. Legea fundamentala a fost elaborata dupa modelul celei din Franta.

Constitutia adoptata in 1991 a fost creata pentru a se consacra trecerea de la sistemul comunist la organizarea de tip democratic, dupa 1989. In acest sens Parlamentul, ales democratic in anul 1990, s-a constituit ca Adunare Constituanta si a numit o comisie speciala pentru elaborarea proiectului de Constitutie.

Romania devenea astfel stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. Noua Constitutie a stabilit principiul separarii celor trei puteri in stat: legislativa, executiva si judecatoreasca .

Cea din 1991 (revizuita amplu in 2003) este cea de-a saptea Constitutie a Romaniei! Prima a fost adoptata pe 1 iulie 1866. Dupa extinderea teritoriului national in 1918, o noua constitutie a fost aprobata pe 29 martie 1923. In 1938, dupa instaurarea dicaturii regale de regele Carol al II-lea, a fost creata o noua constitutie care sustina acest act. In perioada comunista Constitutia a fost modificata in 1948, 1952 si 1965.

Constitutia este legea fundamentala a statului roman, formata din norme juridice, investite cu forta juridica suprema si care reglementeaza acele relatii sociale fundamentale care sunt esentiale pentru instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii politce a cetatenilor, reinstaurand democratia parlamentara si pluralismul politic in Romania dupa o intrerupere de aproape jumatate de secol.

Sursa foto: Chinnapong / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri