Senatorii chiulesc: Atat de normal, nu-i asa?

Fratele meu, ca multi alti romani, traieste si munceste in Suedia de peste 15 ani. Chiar daca are deja cetatenie suedeza si este “suedizat” de-a binelea, citeste zilnic stirile din Romania, urmarind “cu atentie si ingrijorare”, uneori si trist-amuzat, ce se intampla aici. Astazi mi-a pus o intrebare.

“Auzi, dar cum se face ca astia din Parlament nu vin la munca?! Se poate asa ceva? Cine-i trage la raspundere cand si daca nu vin?”. Se referea la una dintre multiplele stiri in care legi sau motiuni de cenzura nu trec din lipsa de cvorum. De exemplu, astazi dezbaterea si votul motiunii indreptat impotriva lui Tudorel Toader, ministru al Justitiei, s-a amanat pentru ca parlamentarii PSD si ALDE nu au catadicsit sa fie prezenti in sala. Din 130 de senatori, si-au inregistrat prezenta doar 44.

Adica, mai pe romaneste, au chiulit. Si mai pe romaneste, NU au venit la munca. Nu le-a pasat.

In liceu, daca chiuleam un numar de ore, parca 10, automat pierdeam un punct “la purtare”. La douazeci de absente, aveam deja 8 la purtare si tot asa, pana ramaneam repetent.

Acum, la munca, daca lipsesc DOUA zile nemotivat si fara o scuza solida, sunt dat afara – scrie in contract.

Ce patesc acesti senatori si deputati care probabil la ora aceasta fac shopping la mall pe banii nostri, sau se plimba prin tara sau pur si simplu se relaxeaza acasa, cu familiile? Cum sunt ei pedepsiti pentru faptul ca lipsesc nemotivat de la munca, in numar atat de mare? Cum ar fi ca de la o companie privata, sa spunem Dacia, sa lipseasca, intr-o zi, doua treimi dintre angajati? Ar mai putea sa isi continue activitatea? Evident, NU!

Intrebarile mele sunt retorice. Parlamentarii, senatorii si deputatii care chiulesc nu vor pati nimic. Pentru ca in Romania, mai ales in ultimii ani, mizerii de genul acesta sunt, deja, la ordinea zilei. Nimeni nu le mai baga in seama atat de mult precum ar trebui. Nimeni nu sesizeaza cand o imunitate nu este ridicata si potentiali infractori sunt protejati de colegi. Nimeni nu se mai scandalizeaza cand cineva face de ras Romania, vorbind o engleza stricata, sau pur si simplu mintind omologi din Uniunea Europeana. Maxim, ne amuzam si atat.

Si vine fratele meu, cu tupeu, din Suedia, sa ma intrebe vadit socat: “E posibil ca parlamentarii sa chiuleasca, chiar asa, fara sa pateasca ceva?! Pai daca s-ar intampla asta in Suedia…”…

Da, frate, Romania a devenit, din pacate, un sat fara caini. Doar voturile noastre, incepand cu 26 mai, mai pot schimba ceva.

Ne vedem la urne.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Copiii celor decedați din motive politice în dictatură primesc indemnizație
Setari Cookie-uri