Dupa intalnirea cu Viorica Dancila, Tudorel Toader declara ca va ramane la minister pana la aparitia in Monitorul Oficial a decretului de revocare. Ministrul Justitiei a anuntat ca pana la sfarsitul zilei va comunica daca demisioneaza din functie sau nu, dupa ce Comitetul Executiv al PSD i-a retras sprijinul politic si l-a propus pe Eugen Nicolicea in locul sau, potrivit Biziday.

Principalele declaratii ale lui Tudorel Toader:

"Spuneam dimineata ca aseara a ramas sa ne revedem la 09:30 si sa discutam despre variantele de incetare a mandatului. Mi-a confirmat faptul ca aseara dupa ce am facut eu enuntul acela a dat drumul la adresele catre presedinte, deci undeva spre ora 21. Discutia care a existat a fost absolut corecta, in limitele in care eu stiam si dansa mi-a confirmat astazi.

A evocat ceea ce va spuneam si de buna seama asa este, nevoia de asigurare a continuitatii activitatii la minister. Eu v-am spus ca nu pot inchide, orice functionar, nu poate inchide biroul.

Prin urmare, prima concluzie – voi ramane la minister cum v-am spus de „n” ori, pana cand in Monitorul Oficial apare numele si prenumele noului ministru. Il voi astepta, voi preda pe baza de proces verbal, ii voi preda sigiliul.

Tudorel Toader: Merg la...
Citeste si: Tudorel Toader a demisionat din functia de ministru al Justitiei

In al doilea rand, sunt doua proceduri prin care se ajunge la acel moment. Procedura solicitarii de revocare si procedura demisiei. Va spuneam dimineata si va repet: premierul este cel care face si care desface Guvernul, sigur, cu exceptia motiunii de cenzura.

Care e diferenta? Punctul final e cel in care se publica in Monitorul Oficial numele si prenumele noului ministru. Se ajunge acolo pe doua cai: pe calea cererii de revocare sau a demisiei.

Problema este pe ce cale se ajunge mai repede sau mai sigur. Aici apare raportul dintre cei doi poli: jumatatea care este la presedinte si jumatatea care este la primul ministru. Sigure sunt amandoua. Avem decizii ale CCR care spun ca premierul este titularul acestei decizii.

Concluzionand, am luat act de decizia doamnei prim-ministru de a trimite la Cotroceni cererea de revocare, o decizie pe care prin lege esti obligat sa o respecti si sigur o voi respecta. Doamna prim-ministru mi-a cerut sa iau in calcul si varianta demisiei, este mai sigura, trece termenul si presedintele trebuie sa ia act de decizie.

Klaus Iohannis - primele...
Citeste si: Klaus Iohannis - primele declaratii despre remanierea lui Toader

Doamna prim-ministru nu poate sa ceara demisia, ca a cere este la modul imperativ, ori demisia este o decizie personala. Dar vointa dansei am vazut-o in sensul de a pune capat acestui interimat, adica similara unei cereri de demisie. Am asigurat-o ca astazi voi reflecta si pana la sfarsitul programului ii voi da raspunsul, daca ii trimit in scris cu nume si prenume demisia sau ramanem pe varianta punerii in aplicare a solicitarii de revocare.

Daca veti avea rezistenta si ramaneti aici la final de program, va voi comunica sau, daca nu, v-ati obisnuit – prin mijloacele de comunicare. Va voi comunica decizia pe care am luat-o si, repet, juridic nu poti sa ii ceri cuiva demisia."


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Comisia Europeana ameninta Romania cu "optiunea nucleara"