Pe 31 ianuarie, Ministerul Afacerilor Interne a inaintat Parchetului toate documentele declasificate total sau partial referitoare la evenimentele din 10 august 2018, iar procurorii Parchetului ar trebui sa "caute vinovati pe baza probelor si nu scuze.", a declarat, vineri, ministrul Carmen Dan, scrie Agerpres.

"Toate documentele declasificate total sau partial au fost inaintate unitatii de Parchet din data de 31 ianuarie si constituie probe la dosar. Ii invit pe toti cei interesati de aceste documente sa le solicite Parchetului, pentru ca doar procurorii pot stabili daca probele din dosar pot fi facute publice sau nu. Din acest moment, orice demers din partea Parchetului, in sensul ca Ministerul Afacerilor Interne nu a declasificat documente si, de aceea, nu se poate finaliza ancheta, il voi considera susceptibil de neadevar. Recomand Parchetului General sa caute vinovatii pe baza probelor si nu scuze", a spus Dan, la sedinta de evaluare a activitatii MAI pe anul trecut.

Ea a sustinut ca MAI este prima institutie interesata de lamurirea aspectelor legate de 10 august si, cu atat mai mult, Jandarmeria Romana "fata de care s-au initiat adevarate campanii de denigrare si s-a pus o presiune in plus in tot acest timp".

"In urma solicitarii Parchetului General adresate direct aparatului central al ministerului de a declasifica opt documente cu referire la actiunea din 10 august 2018, a fost constituita o comisie (...) pentru a analiza oportunitatea declasificarii acestor documente. In urma acestei analize, comisia a decis ca un singur document nu poate fi declasificat, deoarece reprezenta o sinteza a unui document al unei alte institutii din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, care nu si-a dat acordul cu privire la declasificarea acestuia. Celelalte sapte documente au fost declasificate total sau partial, adica in proportie de 90%. Au ramas mai putin de doua file clasificate din totalul de 25 cat reprezentau, insumat, aceste documente. Este vorba de solicitarile adresate direct ministerului, eu neavand cunostinta caror altor structuri din minister sau din afara lui li s-au mai facut diverse solicitari de catre Parchet", a adaugat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a afirmat ca nu se poate stabili o eticheta intregii institutii pentru actiunile catorva jandarmi. Jandarmeria Romana se afla pe locul al treilea in topul increderii romanilor in institutiile statului, potrivit unui sondaj, a mai mentionat Dan.

"Eu pot accepta ca au fost actiuni punctuale ale unor jandarmi care au actionat disproportionat. Sunt si imagini in acest sens si nimeni nu le poate nega. Cred insa ca fiecare trebuie sa raspunda pentru faptele sale si ca nu trebuie sa stigmatizam o intreaga institutie pentru asta. Mai cred ca adevarul va fi stabilit potrivit legii de judecatori in urma investigatiilor pe care le fac procurorii si nu pot fi de acord cu condamnarea publica a unor oameni si a unor institutii doar de dragul discursului politic", a completat ministrul de Interne.

La protestul din 10 august 2018 din Piata Victoriei, la care au participat mii de oameni, au avut loc mai multe violente ce s-au soldat cu zeci de raniti (protestatari si jandarmi). In acest dosar au fost pusi sub acuzare Catalin Sindile si Sebastian Cucos, actualul si fostul sef al Jandarmeriei Romane, conducerea Jandarmeriei Bucuresti (Laurentiu Cazan), dar si Mihai Dan Cirica, secretar de stat in MAI. Faptele sunt complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva. De asemenea, au fost pusi sub acuzare si mai multi protestatari, pentru ultraj.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri