Presedintele Klaus Iohannis l-a eliberat din functie pe procurorul general, Augustin Lazar, care a solicitat pensionarea

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 19 aprilie, decretul privind eliberarea din functia de procuror a lui Augustin Lazar, procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la data de 27 aprilie 2019, conform G4Media.

In acest moment, dupa demisia lui Tudorel Toader, statul roman a ramas si fara ministru al Justitiei si fara procuror general.

Ieri, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat cererea de pensionare a lui Augustin Lazar.

”Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dupa suplimentarea ordinii de zi, a hotarat inaintarea catre Presedintele Romaniei a propunerii de eliberare din functie, prin pensionare, a domnului AUGUSTIN LAZAR, procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, incepand cu data de 27.04.2019”, se arata in decizia CSM.

Augustin Lazar a depus cerere de pensionare, in conditiile in care mandatul sau de procuror general se incheie pe data de 27 aprilie. Acesta a candidat pentru un nou mandat de procuror general, insa ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a respins candidatura.

Citeste si:
Tudorel Toader a respins cei 4 candidati pentru Parchetul General
Tudorel Toader a respins cei...

Procurorul general a fost acuzat in presa ca a refuzat eliberarea conditionata a disidentului anticomunist Iulius Filip pe vremea cand era membru in Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud.

Ulterior, Augustin Lazar a sustinut ca nu stia daca dosarele luate in discutie in Comisia de la Penitenciarul Aiud erau ale unor detinuti politici, insa si-a cerut „scuze institutionale” pentru practicile discutabile de dinainte de 1989.

Sursa foto: AGERPRES FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri