Primarul Mihai Chirica a declarat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca Partidul Social Democrat nu a ales bine data de 9 mai pentru a organiza mitingul de la Iasi, cand in aceeasi zi are loc, la Sibiu, Summitul UE.

"Este punctul de vedere al primarului municipiului Iasi, dar si a cetateanului Mihai Chirica, care intrevede, din perspectiva celor care s-au intamplat in ultimii doi ani si jumatate, ca nu este buna aceasta incercare de a forta, de a starni din nou ura unor romani impotriva altor romani. Ar trebui evitat. Nu e bine ca, in conditiile in care Romania devine, sa spunem, cel mai important stat din Europa pe 9 mai, prin summitul de la Sibiu, (...) in aceeasi perioada, acelasi partid de guvernamant sa organizeze un miting electoral, care vine sa contrabalanseze ce se intampla la Sibiu", a declarat primarul Iasiului, Mihai Chirica.

Edilul iesean sustine ca organizarea mitingului la Iasi este o forma de a "rupe tara in doua".

"Este iarasi o forma, din punctul meu de vedere, aproape vulgara, de a rupe aceasta tara in doua, intre romanii decenti care vor sa arate Europei intregi ca putem fi un partener pe termen lung si o alta parte a clasei politice, nu a romanilor, care vor sa bage din nou batul prin gardul Europei, sa starneasca din nou curiozitatea asupra unor lucruri negative si, desigur, sa atraga si o imagine mai putin potrivita pentru orasul nostru", a spus Mihai Chirica.

Primarul a afirmat ca data de 9 mai este nepotrivita, intrucat este ziua cand se celebreaza evenimente care au conotatii importante pentru istoria si evolutia nationala, dar si europeana.

"Este Ziua Independentei, ziua independentei acestui stat. Ziua de 9 mai este ziua in care noi romanii ne vom cinsti eroii care au murit pentru independenta acestui stat la 1877. Al doilea motiv este faptul ca 9 mai este Ziua Europei, care este o zi de relansare a acestui continent, dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Al treilea motiv este victoria impotriva fascismului. Desigur, nu trebuie sa uitam ca a urmat o perioada si mai grea, cea a bolsevismului autentic si a comunismului sever. (...) Nu trebuie sa uitam ca suntem un stat european angrenat in politicile de dezvoltare ale acestui continent", a spus Mihai Chirica.

Reactia primarului Iasiului a survenit in contextul in care Partidul Social Democrat intentioneaza sa organizeze un miting in dupa amiaza zilei de 9 mai, de la ora 14,00, in Piata Unirii din Iasi. Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa, care este liderul filialei iesene a PSD, a declarat ca Ziua Europei va fi marcata de filiala ieseana a Partidului Social Democrat cu un spectacol folcloric in aer liber, la eveniment fiind invitati sa participe si membrii conducerii centrale a partidului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Surse: Alegerile locale au loc pe 27 septembrie - parlamentarele, pe 6 decembrie
Setari Cookie-uri