Traian Basescu a fost trimis in judecata de CNSAS pentru colaborare cu securitatea, transmite Europa Libera, citand surse neidentificate. Fostul presedinte isi mentine, insa, declaratiile mai vechi potrivit carora nu a semnat nici un angajament cu Securitatea si nu a dat note informative.

Potrivit informatiilor Europa Libera, preluate de Hotnews.ro, dosarul de retea contine doar copertile pe microfilm, iar notele informative, doua la numar pana in acest moment, au fost descoperite in dosarele altor persoane care aveau dosare de urmarire informative (DUI).

Colegiul CNSAS nu poate da direct o decizie de politie politica, fiind obligat sa apeleze la instanta de contencios administrativ, singura in masura sa stabileasca daca e vorba de o colaborare cu Securitatea ca politie politica. CNSAS a anuntat joi pe site trimiterea in judecata, potrivit articolului 3, lit b si art 5, al 1 din lege, respectiva litera indicand ca e vorba de un parlamentar.

Traian Basescu a fost verificat din oficiu, in postura de candidat la europarlamentare, iar cercetarea ar fi fost facuta de un angajat al Directiei de Investigatii, arata Europa Libera. Acesta ar fi lucrat individual, fara sa spuna nimanui nimic, iar marti a pus raportul pe masa Colegiului CNSAS, relateaza sursele Europa Libera. Potrivit acestora, respectivul ar fi fost angajat al SRI inainte sa vina la CNSAS.

Traian Basescu a fost verificat de mai multe ori de catre CNAS, ultima adeverinta, de necolaborarea cu Securitatea, fiind din februarie 2014. Celelalte sunt din 2002, 2004, 2006 si 2009.

In contextul noilor informatii, fostul presedinte a declarat pentru G4Media.ro ca isi mentine declaratia din 2006, potrivit careia nu a semnat nici un angajament cu Securitatea si nu a dat note informative.

Sursa foto: Gabriel Petrescu / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Valentin Mavrodin il inlocuieste pe Radu Ghetea la conducerea CEC Bank