Curtea de Apel Bucuresti a respins, ca nefondata, contestatia lui Dan Voiculescu fata de decizia prin care CNSAS a stabilit, in octombrie 2013, ca presedintele Traian Basescu nu a fost lucrator sau colaborator al fostei Securitati.

Decizia instantei de miercuri nu este definitiva si poate fi contestata in termen de 15 zile de la comunicare. Dan Voiculescu a contestat adeverinta emisa de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), conform careia presedintele Traian Basescu nu a fost lucrator sau colaborator al Securitatii, scrie Mediafax.

Cea mai recenta adeverinta emisa de CNSAS in cazul presedintelui dateaza din 22 octombrie 2013, dupa ce au fost consultate note atribuite acestuia privind activitatea sa ca reprezentant al companiei Navrom. Verificarea presedintelui Traian Basescu a fost facuta in urma unei cereri din 5 decembrie 2012 a cotidianului Ring.

CNSAS a mai emis in 2002, 2004 si 2006 decizii potrivit carora Traian Basescu nu a fost agent sau colaborator al Securitatii ca politie politica, decizia din 2006 fiind mentinuta si in 2009, ca urmare a verificarilor facute cu ocazia alegerilor prezidentiale. In cadrul celei mai recente verificari, in urma careia a fost eliberata adeverinta din 22 octombrie 2013, au fost identificate noi documente in doua dosare care nu mai fusesera procesate.

Astfel, intr-un dosar de 86 de file, al carui titular este W.R., a fost gasita, la filele 2-4, o nota olograf, inregistrata la data de 6 iulie 1988 si atribuita de ofiterul care a inregistrat-o lui Traian B. Totodata, nota este atribuita prin coroborare reprezentantului Navrom in Belgia si Olanda. In cuprinsul notei sunt consemnate tratativele duse in cursul lunii mai 1988 de reprezentantul Navrom cu firma G.

In celalalt dosar, de 26 de volume, ce contine documente privind supravegherea informativa a intreprinderilor romanesti si straine care desfasurau activitati de import-export in Portul Constanta, in volumul 21, la filele 334 - 335, a fost identificata o alta nota informativa, dactilografiata, inregistrata pe numele "Traian", la data de 25 septembrie 1989. In cuprinsul acesteia, se explica actiunile intreprinse pe piata de navlosire in cursul anului 1989.

"Documentele citate in cuprinsul prezentei adeverinte se refera la aspecte economice si comerciale specifice postului ocupat la Narom, si nu fac referire la activitati sau atitudini «potrivnice regimului totalitar comunist». De asemenea, din continutul documentelor citate, nu rezulta ca persoana verificata ar fi vizat «ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului»", se arata in adeverinta.

Astfel, lui Traian Basescu nu i se poate atribui nici calitatea de colaborator, nici cea de lucrator al Securitatii, potrivit OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, conform documentului citat. Lucrator al Securitatii este "orice persoana care, avand calitatea de ofiter sau de subofiter al Securitatii sau al Militiei cu atributii pe linie de Securitate, inclusiv ofiter acoperit, in perioada 1945-1989, a desfasurat activitati prin care a suprimat sau ingradit drepturi si libertati fundamentale ale omului, in scopul sustinerii puterii totalitar comuniste", potrivit ordonantei.

Colaborator al Securitatii este "persoana care a furnizat informatii, indiferent sub ce forma, precum note si rapoarte scrise, relatari verbale consemnate de lucratorii Securitatii, prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului", conform aceluiasi act normativ.

Sursa foto: Shutterstock.com/Aprobare lege

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri