Cele peste 18.000 de sectii de votare organizate la nivel national pentru alegerile europarlamentare si pentru referendumul convocat de presedintele Klaus Iohannis s-au deschis, duminica, la ora 7:00. Aproape 19 milioane de alegatori sunt asteptati la vot, procesul electoral urmand sa se desfasoare pana la ora 21:00.

Pentru cele doua scrutine au fost organizate 18.730 de sectii de votare pe teritoriul national, in strainatate cetatenii romani putand sa voteze in 441 de sectii. In Bucuresti, vor fi 1.269 de sectii de votare. In sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 166 de sectii, in sectorul 2 - 202, in sectorul 3 - 287, in sectorul 4 - 183, in sectorul 5 - 197, iar in sectorul 6 - 234, scrie Agerpres.

Alegatorii vor primi trei buletine - unul pentru alegerile europarlamentare si doua pentru referendum. Se voteaza in aceleasi sectii de votare, in acelasi interval de timp, intre orele 7:00 - 21:00, cu aceleasi stampile cu mentiunea "VOTAT", pe buletine de vot separate - unul pentru alegerile europarlamentare si cate unul pentru fiecare intrebare a referendumului.

In sectia de votare vor fi instalate trei urne de vot, cate una pentru fiecare buletin de vot. Alegatorul poate sa voteze pentru un singur tip de scrutin sau pentru amandoua. El prezinta operatorului de calculator actul de identitate si precizeaza pentru ce tip de scrutin doreste sa voteze.

Cetatenii romani care au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua de referinta inclusiv, au dreptul de a alege membri din Romania in Parlamentul European.

Alegatorii care in ziua alegerilor se afla in localitatea de domiciliu sau resedinta voteaza la sectiile de votare la care sunt arondati. Cei care in ziua alegerilor se afla in alta localitate (comuna, oras, municipiu) decat cea de domiciliu isi vor exercita dreptul de vot la orice sectie de votare urmand a fi inscrisi in lista electorala suplimentara.

Au drept de vot si cetatenii comunitari care s-au inscris in listele speciale pentru a vota reprezentantii Romaniei in Parlamentul European. Acestia nu pot insa vota la referendum.

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania pot vota la sectiile din tara in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare, dupa caz.

Detinutii in baza unui mandat de arestare preventiva sau care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale voteaza prin intermediul urnei speciale.

Cu urna speciala voteaza si persoanele netransportabile din motive de boala sau invaliditate.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri