Duminica, peste 18 milioane de alegatori sunt asteptati la urne, pentru alegerile europarlamentare 2019 in cadrul carora ii vor desemna pe cei 33 de reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European, dar si pentru a vota la referendumul national consultativ convocat de presedintele Klaus Iohannis pe teme legate de Justitie.

Alegatorii vor primi trei buletine - unul pentru alegerile europarlamentare si doua pentru referendum. Introducerea unui buletin de vot in alta urna decat cea destinata nu atrage nulitatea acestuia. Alegatorii voteaza in aceleasi sectii, in acelasi interval de timp, intre orele 7,00 - 21,00, cu aceleasi stampile cu mentiunea "VOTAT", pe buletine de vot separate - unul pentru alegerile europarlamentare si cate unul pentru fiecare intrebare a referendumului, scrie Agerpres.

La referendum, cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin "Da" sau "Nu" cu privire la urmatoarele intrebari:

1. ''Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?''

2. ''Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?''.

Potrivit art. 5 din Legea 3/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, referendumul este validat daca la consultare participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. In sectia de votare vor fi instalate trei urne de vot, cate una pentru fiecare buletin.

Alegatorul poate sa voteze pentru un singur tip de scrutin sau pentru amandoua. El prezinta operatorului de calculator actul de identitate si precizeaza pentru ce tip de scrutin doreste sa voteze. Prezenta la vot va fi consemnata pe liste electorale distincte pentru cele doua tipuri de scrutin. Pe actul de identitate se va aplica o singura data stampila cu mentiunea "VOTAT" si data scrutinului sau, dupa caz, un singur timbru autocolant cu mentiunea "VOTAT" si data scrutinului.

Un numar de 13 formatiuni politice si 3 candidati independenti - in cursa electorala pentru un loc in Parlamentul European.

In confruntarea electorala au intrat candidati din partea PSD, Alianta 2020 USR PLUS, Partidul Pro Romania, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Roman, Partidul Social Democrat Independent, Partidul Romania Unita, UNPR, Blocul Unitatii Nationale - BUN. In competitie sunt si trei candidati independenti - Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion si Peter Costea.

Peste 18 milioane de cetateni cu drept de vot, asteptati la urne.

Potrivit ultimei informari a AEP, numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral la 31 martie este de 18.949.141. Pentru cele doua scrutine de duminica vor fi organizate 18.730 de sectii de votare pe teritoriul national, in strainatate cetatenii romani putand sa voteze in 441 de sectii.

Pentru cele 441 de sectii de votare infiintate pentru alegatorii romani din strainatate, Ministerul Afacerilor Externe a trimis 4.000.500 de buletine de vot, atat pentru alegerile europarlamentare, cat si pentru referendumul national. Au fost distribuite cate 1.333.500 de buletine de vot pentru alegerea candidatilor Romaniei in Parlamentul European, pentru intrebarea nr. 1 de la referendumul national, respectiv pentru intrebarea nr. 2 de la referendumul national. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a expediat 1.301.230 de timbre autocolante si 2.147 de stampile cu mentiunea "VOTAT".

In Bucuresti, vor fi 1.269 de sectii de votare. In sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 166 de sectii, in sectorul 2 - 202, in sectorul 3 - 287, in sectorul 4 - 183, in sectorul 5 - 197, iar in sectorul 6 - 234.

Cetatenii romani care au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua de referinta inclusiv, au dreptul de a alege reprezentantii Romaniei in Parlamentul European.

Alegatorii care in ziua alegerilor se afla in localitatea de domiciliu sau resedinta voteaza la sectiile de votare la care sunt arondati. Cei care in ziua alegerilor se afla in alta localitate (comuna, oras, municipiu) decat cea de domiciliu isi vor exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, urmand a fi inscrisi in lista electorala suplimentara.

Pot sa voteze la europarlamentare si cetatenii comunitari care s-au inscris in listele speciale. Prin alegator comunitar se intelege orice cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene, altul decat Romania, care are dreptul de a alege in Romania pentru Parlamentul European, avand domiciliul sau resedinta in Romania, in conformitate cu dispozitiile prezentei legi. Alegatorii comunitari nu pot insa vota pentru referendum.

Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care, in ziua de referinta, sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.

De asemenea, nu pot vota pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European cetatenii romani care sunt inscrisi in listele electorale ale altor state membre. Acestia pot vota doar listele/candidatii din statul respectiv.

Votarea incepe la ora 7:00 si se incheie la ora 21:00

La sediile sectiilor de votare se afiseaza la loc vizibil ora la care incepe, respectiv se incheie votarea. Alegatorii pot vota la sectia unde sunt inscrisi in copia de pe lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala speciala ori la orice alta sectie de votare.

Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Alegatorul resortisant si alegatorul comunitar prezinta actul de identitate, respectiv documentul de identitate biroului electoral al sectiei de votare. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifica daca alegatorul este inscris in copia de pe lista electorala permanenta sau de pe lista electorala speciala, dupa care alegatorul semneaza in lista la pozitia destinata acestuia. In baza semnaturii in copia de pe lista electorala permanenta sau de pe lista electorala speciala, presedintele sau membrul biroului electoral al sectiei de votare desemnat de acesta ii incredinteaza alegatorului buletinul de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT".

Alegatorii voteaza separat in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea "VOTAT" inauntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau prenumele si numele candidatului independent pe care il voteaza. Stampila cu mentiunea "VOTAT" trebuie astfel dimensionata incat sa fie mai mica decat patrulaterul.

Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare. Este interzisa fotografierea sau filmarea buletinelor de vot in interiorul cabinei.

Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele, astfel incat pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara, si le vor introduce in urna, avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

La cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea "VOTAT", dar nu a introdus buletinul in urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinand si anuland buletinul de vot initial.

Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta, dupa care presedintele sau acel membru aplica pe actul de identitate sau, dupa caz, pe documentul de identitate al alegatorului stampila cu mentiunea "VOTAT" si data scrutinului sau, dupa caz, un timbru autocolant cu mentiunea "VOTAT" si data scrutinului.

Presedintele poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat.

Totodata, alegatorii care au optat si si-au exercitat dreptul de vot la alegerile de duminica pentru un singur scrutin si carora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant sau, dupa caz, stampila cu mentiunea "VOTAT" si data scrutinului vor mai putea sa isi exercite dreptul de vot pentru scrutinul la care nu au optat initial, in aceeasi zi, pana la ora 21:00, ora inchiderii sectiilor de votare.

Daca cetateanul se afla in localitatea de domiciliu, el va vota la aceeasi sectie de votare, caz in care va semna pe lista electorala permanenta corespunzatoare scrutinului pentru care nu a optat initial, pe locul de semnatura barat anterior, presedintele urmand a scrie in dreptul acestuia mentiunea 'revenire', sa semneze si sa aplice stampila de control a sectiei de votare. In cazul in care alegatorul nu se afla in localitatea de domiciliu, acesta va fi inscris in lista electorala suplimentara corespunzatoare scrutinului pentru care initial nu a optat, de la sectia de votare unde se prezinta, potrivit BEC.

Alegatorilor le este interzis sa paraseasca localul sectiei de votare cu buletine de vot.

Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Durata totala a suspendarilor nu poate depasi o ora. Suspendarea este anuntata prin afisare la usa sediului sectiei de votare imediat ce s-a produs evenimentul care a declansat-o.

In timpul suspendarii, urnele de votare, stampilele, buletinele de vot si celelalte documente si materiale ale biroului electoral al sectiei de votare vor ramane sub paza permanenta. In timpul suspendarii nu poate parasi sala de votare mai mult de jumatate din numarul membrilor biroului electoral al sectiei in acelasi timp. Candidatii si observatorii care asista la votare nu pot fi obligati sa paraseasca sala de votare in acest timp.

Votarea cu urna speciala

Sectiile de votare din tara vor avea o singura urna speciala. In aceasta vor fi introduse atat buletinul de vot de la alegerile europarlamentare, cat si cele de la referendum, urmand a fi separate dupa deschiderea urnelor.

Cererile alegatorilor netransportabili din motive de boala sau invaliditate prin care se solicita deplasarea urnei speciale se depun cel mai tarziu in preziua alegerilor, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central. Cererile scrise formulate de alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, insotite de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, prin care se solicita deplasarea urnei speciale, se depun cel mai tarziu in preziua alegerilor.

Conform BEC, cererea de votare prin intermediul urnei speciale, formulata de alegator, trebuie datata si semnata olograf si va cuprinde numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal, domiciliul, seria si numarul actului de identitate valabil, precum si adresa la care se afla.

Totodata, persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale pot vota si ele prin intermediul urnei speciale.

In ziua votarii, directorul penitenciarului sau al locului de detinere, dupa caz, permite accesul echipei biroului electoral al sectiei de votare care se deplaseaza cu urna speciala si cu o stampila cu mentiunea "VOTAT", buletine de vot si timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea, in spatiul anume amenajat pentru votare, care trebuie sa beneficieze de dotari minime pentru asigurarea secretului votului. Detinutii pot vota numai in baza unui act sau document de identitate valabil. In acest sens, directorul penitenciarului sau al locului de detentie, dupa caz, ii elibereaza temporar, numai pentru exercitarea dreptului de vot, actul sau documentul de identitate valabil aflat in dosarul individual.

Aceste prevederi se aplica in mod corespunzator si persoanelor retinute.

Situatiile in care votul este considerat nul, valabil sau alb

Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare, buletinele de alt model decat cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicata stampila "VOTAT" sau la care stampila este aplicata pe mai multe patrulatere; votul este valabil in cazul in care, desi stampila aplicata a depasit limitele patrulaterului, optiunea alegatorului este evidenta; buletinele de vot nule nu intra in calculul voturilor valabil exprimate.

De asemenea, sunt considerate ca fiind valabile voturile exprimate in urmatoarele situatii: stampila cu mentiunea "VOTAT" este aplicata in interiorul unui singur patrulater, stampila cu mentiunea "VOTAT" depaseste limitele patrulaterului, dar optiunea alegatorului este evidenta (inclusiv situatia in care stampila este doar tangenta la un patrulater, dar nu atinge si un altul), stampila cu mentiunea "VOTAT" este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt inscrise diverse mentiuni ale alegatorului (votul este considerat valabil indiferent de mentiunile inscrise pe buletin), stampila cu mentiunea "VOTAT" este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegatorul a aplicat una sau mai multe stampile fara sa atinga vreun alt patrulater.

Sunt considerate voturi albe buletinele de vot pe care nu a fost aplicata stampila cu mentiunea "VOTAT", iar acestea nu intra in calculul voturilor valabil exprimate.

PSD - primul pe buletinul de vot

PSD ocupa primul loc pe buletinul de vot la alegerile europarlamentare din 26 mai, urmat de Alianta 2020 USR PLUS si Partidul Pro Romania.

Urmatoarele pozitii sunt ocupate de UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Roman, Partidul Social Democrat Independent, Partidul Romania Unita, UNPR, Blocul Unitatii Nationale - BUN. Pe ultimele pozitii pe buletinul de vot se afla candidatii independenti - Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion si Peter Costea.

Sondaje de opinie

Biroul Electoral Central a acreditat CURS si AVANGARDE pentru efectuarea de sondaje de opinie la iesirea de la urne la alegerile europarlamentare din 26 mai, la nivel national.

Totodata, BEC a mai acreditat SC Megatronic World Productions SRL pentru efectuarea de sondaje de opinie la iesirea de la urne la alegerile europarlamentare la nivelul judetului Mures si Asociatia Pro Democratia - in judetul Cluj.

Informarea opiniei publice asupra rezultatelor

BEC, birourile electorale judetene, birourile electorale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti si biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate vor furniza zilnic rezultate partiale, incepand cu ora 9:00, ora Romaniei, din data de 27 mai.

Ora la care informatiile vor fi disponibile si date publicitatii sunt 11:00, 15:00, 17:00, 20:00 pentru ora de referinta a datelor 9:00, 13:00, 15:00, 18:00.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri