Cozi de mii de oameni, nervi si scandari impotriva hotiei, speranta, certuri, suspiciuni de frauda si chiar dosare penale deschise, stampile putine si buletine de vot si mai putine. Adica, din pacate, doar o zi electorala normala pentru Romania. Cu toate acestea, un lucru istoric s-a intamplat in aceasta duminica – Romania pare ca s-a trezit si stie ce (nu) doreste, prin cea mai mare prezenta la Europarlamentare din istoria tarii si un rezultat pe masura - cel mai probabil PSD va ajunge pe locul doi, dupa PNL, intr-o cadere MASIVA fata de alegerile anterioare. USR-PLUS a inregistrat un scor mare pentru o alianta atat de tanara - 23,9%.

Vezi aici mai multe declaratii si rezultatele complete ale exit poll-ului.

Chiar daca nu au apucat sa voteze toti cei care au dorit, simplul fapt ca s-a stat la cozi de kilometri, simplul fapt ca retelele sociale au vuit, efectiv, de indemnuri de a iesi la urne, de fotografii cu stickerele de pe verso-ul buletinelor, simplul fapt ca mobilizarea la vot a fost ca NICIODATA pentru Europarlamentare, este extrem de important. Aceste lucruri arata faptul ca romanii, indiferent de unde sunt ei, realizeaza cat de important este VOTUL, cata putere are acea stampila, si ce impact nefast are LIPSA interesului fata de vot.

Sursa foto: Stefan Cristian Gutuie pentru wall-street.ro (Liverpool)



Este istoric felul in care zeci de companii private si ONG-uri au ales sa se implice pentru a motiva romanii sa iasa la vot. Si au reusit. Este istorica mobilizarea romanilor din diaspora – fie ei din Marea Britanie, Spania, Italia, Franta, dar si Suedia sau Cehia, toti au aratat cat de mult si-au dorit sa voteze.

Din pacate, ca la alegerile prezidentiale anterioare, Ministerul de Externe, condus de acelasi Teodor Melescanu, parca ar fi facut tot posibilul sa IMPIEDICE romanii din afara tarii sa voteze. In foarte multe sectii de votare au fost semnale si marturii conform carora buletinele de vot s-ar fi terminat foarte devreme – chiar si la ora 10:00 dimineata -, sau sunt doar 2-3 stampile, la cozi de 1-2 kilometri de oameni.

Sursa foto: Andrada Bonea (Facebook)

O bataie de joc si o palma pentru toti romanii care au incercat sa isi exercite un vot garantat prin Constitutie si, din pacate, se pare ca Ministerul de Externe nu a inteles nimic din dezastrul de acum cinci ani – asta si in conditiile in care numarul de romani din afara tarii a crescut in mod simtitor in ultimii doi ani. Mai mult, in jurul orei 16:00, Ministerul de Externe, condus de Melescanu, a transmis, extrem de cinic, faptul ca "toate sectiile de votare organizate in afara Romaniei sunt "operationale si functioneaza normal", si, in afara unor incidente izolate, care au fost rezolvate rapid, toate activitatile se desfasoara "in parametri normali".



Interventia Biroului Electoral din Diaspora din jurul orei 16:20 in care reprezentantii se disculpa, practic, pentru situatie, nu a rezolvat, de asemenea, nimic – “rugam pe cei care asteapta sa aiba un comportament decent, care sa ne faca cat-de-cat cinste”, au spus acestia. Vazand imaginile cu mii de oameni la cozi, intinsi pe kilometri intregi, nu putem sa nu ne intrebam daca revolta nu este indreptatita.

Oficialii au negat complet faptul ca problemele au fost reale – “nu exista sa nu fie suficiente buletine de vot sau atatea stampile cate ar trebui sa fie!”. Practic, Biroul Electoral Diaspora a facut ceea ce face de peste doi ani Guvernul tarii – vina este a ORICUI altcuiva, dar nu a lor. Si, in acest timp, romanii stateau cu copii mici, in ploaie, vant sau soare, in speranta ca vor reusi sa voteze toti.

Ceea ce nu s-a intamplat. Daca ar fi reusit, rezultatul votului din duminica aceasta probabil s-ar fi schimbat si, in mod sigur, ponderea celor care au votat ar fi fost mai mare.

Din pacate, incidentele grave nu s-au limitat la diaspora, ci si in tara. La Mamaia, de exemplu, timp de DOUA ORE, pentru ca s-au terminat listele suplimentare, alegatorii nu au putut vota. In unele zone CNP-urile se scriau cu pixul, in altele nu apucau sa voteze decat 3-4 oameni la fiecare 15 minute. "O bataie de joc!", a strigat, la unison, poporul roman.

La Berlin pana la ora 16 au putut vota doar circa1.500 persoane, de exemplu, spune Mihai Calota, pe Facebook. "Majoritatea inca asteapta la coada. Ambasada (cu 2 sectii de votare, unde viteza medie este aproape un om pe minut) nu are capacitate fizica sa preia voturile a mai mult de 2500 persoane astazi, desi este bine cunoscut faptul ca orasul gazduieste peste 22.500 rezidenti din Romania. O speta organizatorica premeditata, demna de articolul 385 cod penal?" - este doar un exemplu de extrem de proasta organizare, daca nu rea vointa, din partea Guvernului PSD.

Chiar si asa, energia simtita la acest scrutin a fost fenomenal. Ce este insa important de retinut este faptul ca urmeaza inca TREI tururi de scrutin extrem de importante – prezidentialele din toamna si, in 2019, crucialele alegeri locale si Parlamentarele. Daca, insa, energia va ramane cel putin la fel ca cea de acum, Romania va fi pe drumul cel bun.

Vom putea spune, poate pentru prima oara, cu adevarat, ca nu s-a murit in van la Revolutia din 1989. Romania trebuie sa inceapa sa reconstruiasca si sa repare toate erorile acestor zeci de ani. Nu va fi usor, insa poate ca prima piatra de temelie a fost pusa in duminica aceasta.

Sursa foto: Facebook - Stefan Cristian Gutuie (Liverpool)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri