Mai sunt doar cateva zile pana la alegerile europarlamentare, iar indemnurile la vot se inmultesc si devin din ce in ce mai atragatoare. Companiile au lansat adevarate campanii, atat in online cat si in offline, pentru ca romanii sa inteleaga cat este de important sa mearga la votul din 26 mai si sa isi exercite acest drept: #EUvotez #26mai #YESlavot

Conform celui mai recent sondaj INSCOP Research, doar 26,9% dintre romani au declarat ca vor merge sigur sa voteze la alegerile europarlamentare din 2019. Acest procent este sub prezenta la vot a romanilor la editiile anterioare ale alegerilor europarlamentare:
• 2007: 29.47%
• 2009: 27.67%, sub media europeana de 42.97%
• 2014: 32.44%, sub media europeana de 42.61%

Pentru a incuraja prezenta la vot in randul romanilor, Clinica de recuperare Centrokinetic a lansat campania "Romania are nevoie de coloana vertebrala" si anunta ca va oferi, pe tot parcursul lunii iunie, un discount egal cu prezenta la vot a romanilor la alegerile europarlamentare.

Cei de la 5 to go au pornit o leapsa printre companii din dorinta de a indemna cat mai multi oameni sa iasa la vot pe 26 mai: "Sunt lucruri mai importante decat postarile despre noi. Si voturi mai importante decat like-urile. #leapsaroz Un demers de mers la vot. Preluat de la RADIO GUERRILLA si dat mai departe catre prietenii si colegii de la TED'S COFFEE CO #leapsaroz #demerslavot #nudoarpe26mai #5togo", au postat pe pagina de Facebook.

O cafenea din Satu Mare, Moose Bar, a anuntat pe pagina de Facebook ca ofera cafea gratis tuturor celor care merg la vot. "Pe 26 Mai ne vedem la urne si abia apoi la cafea. Stampila iti face cinste cu o cafea in prima zi dupa alegeri si tot acea stampila iti face cinste cu viata pe care TU o alegi si nu pe care o aleg altii pentru tine. #votezapoicafea", este mesajul transmis de reprezentanti.

Cafea ofera si cei de la trickSHOT, care au organizat un eveniment pe Facebook in acest sens: "26 mai #responsabil by trickSHOT. Tu dai votul, noi dam cafeaua". "Voi dati votul la europarlamentare, noi dam cafeaua. Tuturor celor care au votat? Nu facem cinste pentru a te convinge, ci pentru ca noi c̶r̶e̶d̶e̶m̶ stim ca Romania este responsabila", se mentioneaza pe Facebook.

Si Clatitaria Nominoe din Bucuresti isi anunta clientii ca are o oferta speciala pentru ziua alegerilor, dedicata celor care ies la vot.

"Iar in perioada 26-31 mai, pentru orice clatita din faina de hrisca bretona (bio si fara gluten) cu umplutura sarata (de la "Complete" - cu jambon, ou si emmental, in sus) sau orice salata compusa (de la "Bretonne" - cu ton, ou, cartofi, rosii si salata verde, in sus) cumparata, toti cei care vor face la fel vor primi o clatita dulce din faina alba cea mai fina (pana la cea cu inghetata artizanala, caramel cu unt sarat sau ciocolata neagra de casa) sau o gofra (cu topping la alegere) din partea casei! Pe 26 mai, mergi la vot, iar Nominoe iti ofera desertul! ", se anunta pe pagina de Facebook Nominoe.

De asemenea, cei de la Donuterie anunta ca cei care vor gogosi pot trece pe la ei: "Pe 26 mai #EUvotez. Mergi și tu la votare, dacă vrei schimbare! Pentru gogoși te așteptăm la noi 😉 Etichetează în comentarii prietenii pe care-i provoci la vot! Să ducem mai departe", spun reprezentantii firmei pe Facebook.

Pentru cei mai putini gurmanzi, dar cu sete de cunoastere, Humanitas are o oferta cu ocazia zilei de 26 mai. Astfel, sunt recompensati tinerii care merg pentru prima data la vot.

"In Librariile Humanitas - ai 20% reducere la orice carte cumparata cu ocazia primul vot din viata ta! Daca ai intre 18 si 20 de ani, pe 26 mai e primul vot din viata ta si ai ales sa nu stai acasa, Librariile Humanitas iti ofera 20% reducere la orice carte cumparata. Te asteptam in orice librarie Humanitas pe 26 si 27 mai cu stampila VOTAT pe spatele cartii de identitate", au transmis cei de la Humanitas, pe Facebook.



In acelasi timp, Paralela 45 a demarat campania de constientizare "Mergi la vot, mergi in vacanta", prin care ofera premii pentru cei care merg sa voteze. Astfel, cei care vor trebuie sa se inscrie la concurs si sa mearga la vot pe 26 mai. Pe 27 mai are loc tragerea la sorti si participantii pot castiga noua premii. In urma anuntului, AEP a demarat un control la Paralela 45, dar reprezentantii agentiei au transmis ca vor merge inainte cu demersul lor.

Organizatorii festivalului Awake anunta bratari speciale pentru cei care voteaza dar si un stand dedicat acestora "Voters-only". "Vrem sa ii celebram pe cei care vor sa aiba un viitor mai bun si isi fac timp sa voteze pe 26 mai", se precizeaza intr-o postare pe pagina festivalului.

Alte companii din Romania au incercat sa ii incurajeze pe oameni sa mearga la vot prin reclame cu un puternic mesaj. Este cazul agentiei Papaya Advertising care, printr-o reclama la vopseaua Savana, indemna oamenii sa mearga la vot. In acelasi timp, bunica lui Mircea Bravo a devenit faimoasa pe internet. Intr-un videoclip de cateva minute, batrana explica care e treaba cu votul, cu ”a avea sau nu de ales”, de ce era rau pe vremea ei si cat de mult conteaza un om in plus sau in minus.

Ambasada Danemarcei la Bucuresti a scris, vineri, pe pagina de Facebook, un mesaj prin care spune ca „va fi o duminica fierbinte”, referindu-se la alegerile europarlamentare care se vor desfasura in acea zi, precizand ca dupa scrutin este "posibil sa fie mai racoare”.

„Casual Friday. - Care-i prognoza? - Va fi o duminica fierbinte. - Si dupa? - Posibil sa fie mai racoare”, au scris reprezentantii Ambasadei Danemarcei in Romania.

Nici Ambasada Suediei, cunoscuta deja pentru postarile sale, nu s-a lasat mai prejos si a postat un mesaj pe retelele de socializare in care amintea ca, in urma cu 100 de ani, Suedia a adoptat legea care le permite femeilor sa voteze.

"Cu 100 de ani in urma, pe 24 mai 1919, Suedia adopta legea ce le permitea femeilor sa voteze. Garantarea participarii politice a femeilor si fetelor este inca o prioritate fundamentala pentru Suedia. Duminica e un bun prilej de-a celebra drumul pe care l-am parcurs in toti acesti ani", este mesajul transmis de Ambasada.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri