Campania electorala pe posturile de radio si de televiziune, publice si private, pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a inceput in ziua de 27 aprilie si se incheie pe 25 mai. La mai bine de zece zile, doar cateva partide si candidatii independenti au realizat un program cu obiective pentru viitorii europarlamentari, mizand, in schimb, pe mitinguri si nume cunoscute pentru a aduna voturi.

Alianta 2020 USR PLUS

Cu sloganul “Fara hotie ajungem departe”, Alianta 2020 USR PLUS si-a lansat de mult programul cu care vrea sa mearga la Bruxelles si il face cunoscut prin fluturasi pe are ii distribuie prin toata tara.

In programul aliantei USR-PLUS pentru alegerile europarlamentare din 2019 intra un regulament european anticoruptie, cu standarde comune de integritate si monitorizare a statului de drept pentru toate tarile membre, fonduri pentru construirea sau modernizarea spitalelor si introducerea de reguli europene pentru calitatea serviciilor medicale, protejarea drepturilor romanilor care traiesc sau muncesc in Europa si programe pe bani europeni prin care romanii din diaspora sa deschida mici afaceri in Romania.

Mai mult, alesii de la Bruxelles din partea aliantei vor milita pentru sprijin tehnic european pentru constructia de autostrazi si de mari proiecte de infrastructura, introducerea programului de mobilitate “Erasmus pentru liceeni”, sprijin fermelor mici si mijlocii prin fonduri europene pentru a consolida un trai decent in mediul rural si pentru a sustine economia locala, recunosterea europeana a terenurilor agricole ca parte a patrimoniului social si natural local si introducerea dreptului de reglementare nationala a tranzactiilor cu terenuri agricole, aderarea Romaniei la spatiul Schengen, protejarea frontierelor externe si sprijin aderarii Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

PSD

PSD inca nu a publicat un program pentru alegerile europarlamentare nici pe site-ul psd.ro, nici pe site-ul guvernarepsd.ro. Intr-un videoclip de prezentare a principalelor mesaje de campanie electorala, europarlamentarii PSD vor milita pentru ca Romania sa intre in spatiul Schengen, vor incerca sa obtina mai multe fonduri de la Uniunea Europeana si vor cere medicamente de aceeasi calitate ca cele din blocul comunitar.

Cu sloganuri precum „Romania merita mai mult respect!” si „Romanii au nevoie de patrioti care sa ii reprezinte la Bruxelles!”, PSD sustine, in campanie, ca europarlamentarii vor munci pentru a obtine finantarea necesara pentru continuarea proiectelor de dezvoltare a Romaniei – scoli, spitale si autostrazi.

PNL

Desi campania electorala a inceput pe 27 aprilie, Partidul National Liber nu a lansat inca programul de campanie. Sub sloganul „Romania in primul rand”, PNL face cunoscut faptul ca din echipa sa face parte Siegfried Muresan, negociatorul sef al bugetului UE. In imaginile publicate pe Facebook, partidul transmite mesaje precum: spitale de nivel european in toata Romania, modernizarea infrastructurii cu fonduri europene, cresterea subventiei la hectar la nivel european, orase europene in toata Romania si drumuri europene in toata Romania.

UDMR

“Transilvania prospera, Europa puternica” este sloganul de campanie al partidului UDMR, care si-a propus sa lupte pentru cauza maghiara si impotriva discursului anti-maghiar. UDMR vrea o lege de protectie a minoritatilor nationale, initiativa care prevede, printre altele, garantarea dreptului la utilizarea limbii materne in sistemul educational si in institutiile publice.

Partidul cere mai multe fonduri pentru dezvoltare si fonduri pentru construirea autostrazii Transilvania. Pentru patrimoniu, UDMR militeaza pentru reconstructia unor biserici, castele si monumente istorice din bani europeni. Partidul mai cere reducerea birocratiei aferente proiectelor europene.

Potrivit programului cu care vor merge la Bruxelles, reprezentantii UDMR vor cere crestere subventiilor agricole. UDMR sprijina aderarea Romaniei la spatiul Schengen si introducerea monedei euro.

Pentru publicul tanar, UDMR propune continuarea programelor Start-up si eliminarea bicrocratiei aferente, continuarea si extinderea programului Erasmus+, asigurarea posibilitatilor de finantare pentru scolile profesionale si finantarea de cursuri pe cerintele angajatorilor si ale antreprenorilor in cadrul unui sistem dual de educatie.

ALDE

Temele de campanie ale ALDE vizeaza iaccesul romanilor la medicamente si terapii inovatoare, cresterea salariului personalului medical, modernizarea si dotarea spitalelor cu echipamente medicale moderne.

Europarlamentarii ALDE vor solicita subventii egale in domeniul agricol, eliminarea dublului standard si acces la produse si servicii cu aceleasi standarde cu cele aplicate in alte state membre ale UE.

ALDE sustine aderarea Romaniei la Schengen, integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana, construirea si modernizarea porturilor dunarene si cere mai multe fonduri pentru programul Erasmus+, recunoasterea diplomelor cu dubla specializare pentru studenti si dezvoltarea de programe Erasmus si pentru tinerii artisti.

In ceea ce priveste energia, programul europarlamentarilor ALDE include: dezvoltarea de noi capacitati de productie bazate pe tehnologii de varf nepoluante, modernizarea mecanismelor de productie, transport si distributie a energiei, precum si incurajarea consumului intern intr-un mod eficient, punerea in functiune a unitatile 3 si 4 de tip CANDU de la CNE Cernavoda, construirea unui grup energetic la Rovinari cu o capacitate de 600 MW si realizarea Centralei Hidroenergetice cu Acumulare prin Pompaj Tarnita-Lapustesti.

PRO Romania

Nici partidul infiintat de Victor Ponta, PRO Romania, nu are inca o agenda politica pentru Bruxelles. Potrivit viziunii de partid, PRO Romania propune constituirea unui grup de lucru european, organism consultativ constituit din experti non afiliati politic, in subordinea Parlamentului, acordul asupra „liniilor directoare de mandat” intre reprezentantii Romaniei in institutiile europene, acord avizat de CSAT care va stabili un consens pe interesul general al Romaniei pe parcursul unui mandat european si lansarea proiectului „Romania dincolo de frontiere”, care vizeaza comunitatile de romani din afara tarii.

PMP

Sub sloganul “Uniti in Europa”, Partidul Miscarea Populara (PMP) are mai multe teme in agenda: securitatea frontierelor si problema migratiei, combaterea nationalismului – populismul, punerea in functiune a caii de navigatie Constanta – Rotterdam, pe relatia Rin-Main-Dunare, subventiile pentru agricultura si drepturile romanilor din Diaspora. Pentru Republica Moldova, PMP vrea cresterea fondurilor si unirea Republicii Moldova cu Romania.

Potrivit Biroului Electoral Central, 13 partide candideaza pentru alegerile europarlamentare din luna mai a acestui an: Partidul Social Democrat, Alianta 2020 USR PLUS, Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor – ALDE, Partidul Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei – UNPR, Partidul Pro Romania, Partidul National Liberal, Uniunea Democrata Maghiara din Romania, Partidul Miscarea Populara, Partidul Social Democrat Independent, Partidul Prodemo, Blocul Unitatii Nationale – BUN, Partidul Socialist Roman si Partidul Romania Unita.

Lista de candidati este completata de numele a trei independenti: Gregoriana Tudoran, George Simion si Peter Costea.

George Simion, de profesie economist, vrea sa fie europarlamentarul diasporei, sub sloganul “O Romanie mare intr-o Europa unita”. Printre obiectivele de mandat se numara: cresterea bugetului Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni si simplificarea procedurilor de finantare disponibile, sprijin pentru copiii ramasi acasa, facilitarea integrarii in tara gazda si a reintegrarii pentru cei care doresc sa se intoarca in Romania.

Gregoriana Tudoran, de profesie economist, voluntar al Asociatiei “Impreuna pentru A8”, reprezinta interesele societatii civile romanesti pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, in principal constructia de autostrazi. Astfel, 100% din agenda sa de lucru va fi dedicata dezvoltarii infrastructurii rutiere.

Peter Costea, jurist, a facut un masterat in drept international, unul in relatii internationale si unul in strategie internationala si controlul armelor si este doctor in diplomatie. Printre valorile si obiectivele urmarite se numara dezvoltarea unei culturi proviata, profamilie, in favoarea valorilor crestine si promovarea libertatii religioase si de constiinta.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri