PACT pentru Romania lanseaza programul politic pentru alegerile europarlamentare de anul viitor, cu mesajul principal: „Mai multa Europa in Romania, mai multa Romanie in Europa”. Astfel, partidul propune o viziune de reformare a proiectului european, in 9 pasi, fiind prima initiativa romaneasca de transformare a UE.

„4 milioane de romani sunt refugiati economici, iar copiii lor cresc, de multe ori, fara parinti. Jumatate dintre romani sunt analfabeti functional si tot jumatate traiesc cu toaleta in curte. Nu am construit autostrazi aproape deloc. Calea ferata este aproape distrusa. Antreprenorii romani sunt sufocati de o fiscalitate si de o birocratie inrobitoare. Justitia este sub asalt. Generatia noastra este obligata sa schimbe finalul nefericit al acestei povesti. Romanii sunt un popor gospodar si pro-european prin excelenta. Membrii PACT au vorbit cu multi dintre ei, dar si cu unii dintre cei mai cunoscuti experti din diverse domenii si au adunat cele mai importante si mai urgente 9 masuri pentru reformarea Europei, dupa ce au studiat directia geopolitica in care trebuie sa ne indreptam.”, se arata in comunicatul de presa trimis de platforma PACT.

Cele noua propuneri:


1: Europa cetatenilor implicati. Bugetare participativa la nivel european

Primul proiect de bugetare participativa la nivelul intregii Uniuni Europene. Dedicarea unei linii bugetare pentru proiecte transnationale propuse de cetateni si decise prin vot direct.


2: Europa unita politic. Liste transnationale si sistem de vot unic transferabil

Alegeri europene prin care fiecare cetatean al UE sa poata vota candidati atat din tara sa, cat si de pe o lista transnationala. Sistemul de vot este cel al votului unic transferabil („ranked-choice voting”), prin care fiecare alegator claseaza candidatii in ordinea preferintei.

3: Europa democratiei liberale. Fonduri europene conditionate de respectarea statului de drept

Fondurile europene nu se mai acorda tarilor unde principiile democratiilor liberale sunt incalcate. Regimurile din Ungaria sau Polonia trebuie sa ramana exceptii si nu sa devina o regula.

4: Europa viitorului comun. Un Institut de Leadership European pentru generatiile viitoare

Infiintarea unui Institut de Leadership European in parteneriat public-privat, ale carui cursuri sa fie destinate tuturor oficialilor publici de la nivelul statelor membre, pentru promovarea si aplicarea politicilor care apara valorile si principiile europene.

5: Europa competitiva. O Agentie Europeana pentru Inovare Disruptiva

UE are nevoie de reformarea Agentiei Europene pentru Inovare dupa modelul DARPA, agentia guvernului american ale carei inovatii au dus la inventarea internetului si a GPS-ului. Pornind de la proiecte europene actuale precum C.E.R.N., proiectul Wendelstein 7-X care va revolutiona productia de energie sau Laserul de la Magurele, agentia va finanta noile domenii de cercetare care definesc cea de-a patra revolutie industriala (inteligenta artificiala, digitalizare, realitate virtuala), cu scopul de a creste competitivitatea statelor europene pe plan international.


6: Europa curata. Fond european pentru dezvoltarea vehiculelor electrice

Crearea unui fond european pentru investitii in dezvoltarea transportului in comun electric transnational, interurban si urban: feroviar, naval, auto, tehnologii aerospatiale si combustibili alternativi ieftini.


7: Europa cooperarii. Stagii pentru studentii sau elevii scolilor profesionale intr-un alt stat

Extinderea programului ERASMUS si pentru elevii si studentii din invatamantul profesional, care vor putea urma stagii intr-un alt stat, pentru sincronizarea know-how-ului, tehnologiilor si adaptarea la cerintele pietei muncii.


8: Europa reintregita. Extindere strategica a Uniunii Europene

Asumarea de catre Romania a rolului de lider regional pentru a sprijini eforturile de integrare europeana a Republicii Moldova, Ucrainei si a tarilor din Balcanii de Vest.


9: Europa sigurantei 2.0. Combaterea atacurilor cibernetice

Uniunea Europeana trebuie sa ramana un spatiu al pacii si sigurantei, inclusiv in mediul virtual. UE are nevoie de o unitate de securitate cibernetica cu statut militarizat, la care sa contribuie toate statele membre, pentru a combate a atacurile cibernetice la care acestea sunt supuse.

PACT supune dezbaterii publice intregul sau program program pentru Europa. Toate sugestiile pentru imbunatatirea acestuia se pot face pe site. De asemenea, platforma anunta ca peste 24000 de cetateni au semnat deja pentru ca partidul sa poata participa la alegerile europarlamentare din 2019.

„Obiectivul principal este de participa la alegerile europarlamentare din 2019 cu cei mai competenti si mai curati candidati pentru Parlamentul European”.
Pentru a-si atinge acest obiectiv, PACT este primul partid politic care propune liste deschise de candidati - numele candidatilor vor fi stabilite de catre cetateni, care vor putea nominaliza sau vota persoane care vor ocupa pozitiile de pe lista. Mai multe detalii puteti gasi aici.

„Proiectul de tara al Romaniei poate fi rezumat in aceste cuvinte: mai multa Europa in Romania, mai multa Romanie in Europa. Mai multa Europa in Romania inseamna autostrazi care sa ne conecteze cu partenerii nostri din Vest, inseamna scoli si spitale ca in Occident, inseamna incurajarea cercetarii si inovarii, inseamna programe consistente si coerente pentru conectarea romanilor din tara cu cei din afara granitelor. Mai multa Romanie in Europa inseamna o voce distincta si puternica in Europa, prin propuneri proactive pentru reformarea proiectului european, asa cum sunt cele noua propuneri de mai sus. Drumul catre democratie si dezvoltare al Romaniei are o singura directie: catre Vest”, a declarat Sebastian Burduja (foto), presedinte PACT.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri