CCR a amanat pentru 26 iunie sesizarea privind repatrierea rezervei de aur a Romaniei. Legea fusese initiata de Liviu Dragnea

Curtea Constitutionala a amanat pentru 26 iunie discutarea sesizarii depuse de PNL in legatura cu legea votata de Parlament prin care rezerva de aur a BNR trebuia repatriata de la Londra, potrivit anuntului judecatorilor constitutionali, scrie G4Media.

Reamintim ca deputatii au adoptat in 24 aprilie proiectul de lege initiat de parlamentarii social-democrati Liviu Dragnea si Serban Nicolae privind statutul Bancii Nationale a Romaniei, care vizeaza aducerea in tara a rezervelor de aur ale Romaniei.

Decizia a fost luata cu 165 de voturi favorabile, 90 impotriva si trei abtineri, Camera Deputatilor fiind forul decizional.

Potrivit proiectului, „Banca Nationala a Romaniei, respectand regulile generale privind lichiditatea si riscul specific activelor externe, stabileste si mentine rezerve internationale, in astfel de conditii incat sa poata determina periodic marimea lor exacta, rezerve alcatuite cumulativ ori selectiv” din mai multe elemente, intre care aur detinut in tezaur in tara.

Textul propune ca BNR sa urmareasca mentinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzactiilor externe ale Romaniei.

Citeste si:
CCR a respins sesizarea AUR despre alegerea preşedintelui Camerei...
CCR a respins sesizarea AUR...

„Daca exista pericolul diminuarii rezervelor, pana la un nivel care ar periclita tranzactiile internationale ale statului, precum si in cazul in care diminuarea s-a produs, Banca Nationala a Romaniei prezinta Parlamentului si Guvernului, de indata, dar nu mai tarziu de 20 de zile, un raport privind situatia rezervelor si cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va contine recomandarile Bancii Nationale a Romaniei privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preintampinarea sau remedierea situatiei”, mai cuprinde proiectul.

Initiativa stipuleaza ca, „din rezerva constituita, Banca Nationala a Romaniei poate depozita aur in strainatate exclusiv in scopul obtinerii de venituri prin tranzactionare si alte operatiuni specifice”.

„Depozitele de aur constituite de Banca Nationala a Romaniei in strainatate nu pot depasi 5% din cantitatea totala de aur constituita ca rezerva”, mai prevede acest proiect.

Citeste si:
De ce Liviu Dragnea se va putea vaccina înainte de populația generală
De ce Liviu Dragnea se va...
Sursa foto: AGERPRES FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri