Dan Barna, presedintele USR, a declarat, vineri, ca este dificil de spus daca motiunea de cenzura va trece, avand in vedere ca mai este nevoie de 20 de voturi de la PSD, care inseamna mult in termeni de aritmetica parlamentara.

El a spus insa ca, daca motiunea va fi adoptata, sunt doua variante: fie formarea unui Guvern nou, fie ramanerea actualului Guvern interimar, fara posibilitatea de a da ordonante de urgenta, pana dupa alegerile prezidentiale, potrivit Agerpres.

"Mai trebuie 20 si ceva de voturi de la PSD, asta nu e un lucru usor. Tot ce depinde de noi facem, discutam cu oameni din PSD si din ALDE. E dificil de spus (daca trece sau nu motiunea - n.r.), pentru ca sunt discutii in curs, diferenta este totusi mare, nu sunt doar doua-trei voturi, 20 inseamna mult in termeni de aritmetica parlamentara. PSD pare ca incearca sa-si revina din nauceala rezultatului catastrofal al alegerilor, am vazut si conflictele din ultimele lor sedinte. Zvonuri sunt foarte diverse, de la decizia de a tranti guvernul, pana la a ramane in logica asta si sa vedem ce se mai intampla", a afirmat Dan Barna, la TVR1.

Potrivit acestuia, parlamentarii de la PSD pot fi convinsi sa voteze motiunea prin argumentul ca actualul Guvern duce PSD la un scor de sub 20%.

"Faptul ca acest guvern duce PSD la sub 20%, cum tocmai a spus doamna Dancila, este un argument foarte bun. Multi dintre oamenii din Parlament se uita cu ingrijorare la perspectiva de a nu mai avea, dupa multe mandate, sansa unui loc eligibil, pentru ca toata constructia de acolo era pe un rezultat de 35-40%. Acum, in jurul lui 20%, jumatate dintre parlamentari vor trebui sa-si gaseasca un loc de munca si multi nu au alta calificare", a adaugat liderul USR.

Dan Barna a mai sustinut ca, daca motiunea de cenzura ar trece, sunt doua variante. Una dintre variante ar fi formarea unui guvern fara PSD, iar alta, un guvern interimar al PSD, fara Viorica Dancila.

"In situatia in care motiunea trece (...) sunt doua posibilitati, fie un guvern nou, presedintele Iohannis decide sa-l numeasca, sa spunem, pe dl. Orban premier si incearca sa formeze un Cabinet, varianta standard clasica sau varianta unui guvern interimar in care nu doamna Dancila, ci un alt ministru este numit premier interimar, respectivul nu poate sa dea ordonante, dar poate sa administreze mai departe Romania pana la prezidentiale sau si dupa, cum de altfel o face si in prezent, doar ca nu mai are dreptul sa dea ordonante. Adica ramane Guvernul interimar, premierul poate sa-si dea demisia sau nu. Din punctul nostru de vedere ar trebui ca aceasta guvernare sa plece si sa vina un alt guvern, pe care noi il sustinem parlamentar. Vom sustine orice premier non PSD care isi asuma cele patru puncte: fara penali, primari in doua tururi, fara pensii speciale si repararea efectelor OUG 114", a spus el.

USR si PLUS, in tandem presedinte - premier

De asemenea, Dan Barna a anuntat ca in saptamanile viitoare USR si PLUS vor lua o decizie in privinta scenariului de a merge la alegeri in tandem presedinte - premier, astfel incat unul dintre partide sa dea candidatul la prezidentiale si celalalt partid propunerea de premier.

"In saptamanile viitoare vom avea o decizie pe care o vom supune partidelor noastre. Si astazi am avut discutii (cu Dacian Ciolos -n.r.), discutam si in zilele urmatoare. Discutam tot scenariul acesta cum ar trebui sa arate cat mai bine tandemul prezidential - premier, un partid va da candidatul la prezidentiale, celalalt va da propunerea de premier. Discutam despre cum sa structuram mai echilibrat alegerile locale, astfel incat sa maximalizam sansele (...), discutam despre principiile pentru parlamentare, prin care sa punem baza pentru a putea sa guvernam intr-o structura functionala in 2020, cel mai tarziu daca vom ajunge la alegeri la termen. Avem un congres pe 13 iulie, daca ajungem la o concluzie, vom supune la vot in acel congres deciziile si candidatii, daca nu, vom mai face alt congres", a mai spus Barna.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri