Comisar European: Romania ar fi putut avea spitale, daca era vointa

Comisarul European Corina Cretu a declarat, joi, ca ultima discutie pe care a avut-o cu Viorica Dancila cu privire la situatia spitalelor regionale a fost in 2018. Ea a adaugat ca reprezentantii CE nu au fost notificati cu decizia Guvernului de a cheltui banii pe documentatie si ca nu sunt de acord.

"Am vazut si eu pozitia doamnei prim-ministru, dansa se referea la o discutie pe care intr-adevar am avut-o la Palatul Victoria in data de 18 februarie 2018. Este vorba de o discutie pe care am avut-o la inceputul mandatului sau. Dupa acea intalnire am spus public ca ma ingrijoreaza foarte tare stadiul intarziat al celor trei spitale regionale. Am discutat atunci diferitele posibilitati.

Din pacate constat ca o luam mereu de la zero, cu o discutie absurda, pentru ca am avut aceasta discutie, dupa care in martie i-am trimis doamnei prim-ministru o scrisoare in care am intrebat-o, avand in vedere variantele luate in calcul in discutie, care este decizia Guvernului Romaniei. Nu am primit raspuns la acea scrisoare, noi, Comisia Europeana. Am revenit cu inca o scrisoare in aprilie anul acesta. Este vorba de clarificari pe care Comisia Europeana le-a cerut de un an si jumatate", a declarat Corina Cretu, in cadrul unei conferinte de presa.

Comisia Europeana nu este de acord ca banii alocati in exercitiul bugetar actual pentru construirea celor trei spitale regionale sa fie cheltuiti doar pentru documentatie.

"Am aflat din presa de la doamna prim-ministru ca se folosesc acesti bani doar pentru documentatie, urmand ca constructia efectiva sa fie facuta in perioada urmatoare. Precizez ca noi, oficial, la Comisia Europeana, nu am fost notificati in legatura cu aceasta decizie si nu suntem confortabili cu faptul ca banii alocati sa fie distribuiti doar pentru documentatie. Am fi vrut sa vedem si o implementare efectiva", a adaugat Corina Cretu.

De altfel, ea a punctat ca Guvernul putea sa construiasca macar unul dintre cele trei spitale regionale, in conditiile in care Romania are bani de la Uniunea Europeana pe care nu ii foloseste.

Despre autor

Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri