Premierul Viorica Dancila a anuntat marti, în debutul sedintei de guvern, ca azi va fi adoptat, prin ordonanta de urgenta, Codul Administrativ, cerut de "baronii" PSD.

Consiliul Economic si Social a dat aviz negativ pentru proiectul de OUG.

Proiectul de ordonanta de urgenta pentru adoptarea Codului Administrativ, initiat de guvernul Dancila si analizat de G4Media.ro, contine o serie de prevederi care induc arbitrariul complet in administratia publica si dau nastere riscului politizarii totale a birocratiei. Mai precis, Codul Administrativ le da sefilor de institutii puterea discretionara asupra angajarii, promovarii, mutarii sau demiterii functionarilor publici.

Proiectul de OUG transforma Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) intr-o institutie decorativa, aflata la cheremul ministrului Dezvoltarii, deci al partidului de guvernamant. Or, ANFP este o institutie esentiala in administratia publica, avand tocmai rolul de a profesionaliza aparatul birocratic si de a-i asigura independenta fata de factorul politic.

Mai multe prevederi din proiectul Codului Administrativ scot de facto ANFP din procesul de organizare a administratiei publice si dau puteri nelimitate conducatorilor de institutii (primari, presedinti de consilii judetene, ministri, directori de agentii guvernamentale sau deconcentrate).

Mai mult: proiectul de OUG preia mare parte din prevederile legii declarate neconstitutionale in 2018, prevederi care periclitau finantari europene de pana la 553 milioane de euro. Acele prevederi, promovate de Liviu Dragnea si Paul Stanescu, au fost denuntate oficial de Comisia Europeana, care avertiza ca legea anuleaza eforturile de profesionalizare a functionarilor publici si anuleaza pasii anteriori.

Citeste si:
Carmen Dan: Premierul nu mi-a cerut demisia, eu mi-am depus mandatul
Carmen Dan: Nu Viorica...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Pro Romania vrea candidat propriu la prezidentiale. Variantele propuse