Camera Deputatilor a adoptat proiectul pentru modificarea unor acte normative privind votul in strainatate la alegerile prezidentiale.
In urma adoptarii, proiectul poate fi trimis spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis.

Proiectul a fost adoptat luni de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.

Marti, comisia juridica a adoptat un raport favorabil pentru acest proiect, aproband mai multe modificari fata de varianta Senatului, la solicitarea Autoritatii Electorale Permanente.
Astfel, este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne, inainte de ora 24,00, ora Romaniei, a zilei alegerilor.

Un alt amendament introdus la propunerea USR si PNL se refera la faptul ca listele electorale suplimentare din strainatate se fac si in format pe hartie, doar in cazul existentei unor disfunctionalitati.

"Listele electorale suplimentare din strainatate generate in format electronic in mod automat, pe baza datelor inregistrate in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal. In situatia disfunctionalitatii sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, listele electorale suplimentare se introduc pe format de hartie si cuprind pentru numele, codul numeric personal si semnatura alegatorului", prevede textul adoptat.

Conform celor adoptate, "incepand cu data de 1 aprilie a anului in care au loc alegeri pentru presedintele Romaniei, la termen, si pana la data expirarii a cel mult 15 zile de la data inceperii perioadei electorale, alegatorul care doreste sa voteze in strainatate la alegerile pentru presedintele Romaniei se poate inregistra in registrul electoral ca alegator in strainatate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, in care va inscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea si statul unde opteaza sa voteze, la care anexeaza copia scanata sau fotografia actului de identitate".

Pentru a vota prin corespondenta, alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate trebuie sa se inregistreze ca alegator prin corespondenta, alegatorii sunt inscrisi in listele electorale permanente din strainatate, listele se intocmesc de AEP in format electronic si sunt puse la dispozitia Biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate - se mentioneaza in articolul 8 al legii, in forma stabilita de parlamentarii comisiei.

Numarul membrilor Biroului electoral, daca este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu romani cu domiciliul in strainatate.
In diaspora votul se desfasoara pe parcursul a trei zile - vineri, sambata si duminica.

"In ziua de duminica, votarea incepe la ora locala 7,00 si se incheie la ora locala 21,00. Prin exceptie de la prevederile alin. 1, votarea in strainatate se desfasoara si pe parcursul zilelor de vineri si sambata imediat anterioare zilei votarii. In ziua de vineri, votarea incepe la ora locala 12,00 si se incheie la ora locala 21,00, iar in ziua de sambata votarea se deschide la ora locala 7,00 si se incheie la ora locala 21,00".

De asemenea, in diaspora, la ora 21,00, cand se inchid sectiile, alegatorii care se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care stau la rand pot sa isi exercite in continuare dreptul de vot. Un membru al biroului electoral al sectiei de votare, desemnat de presedintele acestuia, verifica la ora 21,00 daca in afara localului de vot se afla alegatori care asteapta si stabileste ordinea in care acestia au acces in sala. Alegatorii aflati la rand isi pot exercita dreptul de vot pana la maximum ora 23,59. Conform presedintelui Autoritatii Electorale Permanente, Florin Mituletu-Buica, procedura privind prelungirea timpului de vot pana la maximum ora 23,59 se va aplica si in sectiile de vot din tara.

MAE va transmite AEP lista cu informatiile furnizate de autoritatile straine competente privind numarul cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta sau alte forme de inregistrare in strainatate, defalcat pe state, mai prevede textul adoptat de comisie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri