Camera Deputatilor a adoptat o lege copiata dupa una neconstitutionala care da puteri sporite politistilor

Controversata lege propusa de ministrul Carmen Dan si deputatul Florin Iordache, care da puteri sporite politistilor, a fost adoptata de Camera Deputatilor, cu 173 de voturi pentru si 82 impotriva. Fiind for decizional, actul normativ va fi depus la secretariatul general pentru 5 zile, termen in care se poate face o sesizare de neconstitutionalitate. Daca acest lucru nu se intampla, actul normativ merge la promulgare.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, si fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache, au depus, in luna martie, la Senat o initiativa legislativa privind organizarea si functionarea Politiei Romane in care au preluat o serie de prevederi controversate, declarate neconstitutionale in urma unei sesizari a presedintelui Klaus Iohannis. In plus, ei au introdus o prevedere care le permite politistilor legitimarea si chiar ducerea la sectie a romanilor care participa la proteste care nu au aprobare. Nu este exclusa nici folosirea fortei fizice pentru asta, scrie HotNews.
Proiectul de lege semnat de Carmen Dan si Florin Iordache isi propune sa modifice Legea 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane. Initiatorii au preluat pasaje dintr-o alta lege mai veche adoptata de Parlament, care dadea puteri sporite politistilor si care a fost declarata neconstitutionala in ansamblul ei de judecatorii de la CCR.

Partidele din Opozitie PNL si USR au reclamat abuzurile pe care politistii le pot face prin aceasta lege. Marti, reprezentantii USR au anuntat ca vor vota impotriva proiectului de lege, precizand ca initiativa contine "numeroase prevederi nocive".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri