Companiile de stat din Romania inregistreaza pierderi care insumeaza 55 de miliarde de lei, respectiv 6% din Produsul Intern Brut (PIB), scrie senatorul PNL Florin Citu. Potrivit acestuia, coalitia de guvernare sifoneaza bani din aceste companii pentru interese de partid.

“Sa va arat cum fura PSD+ALDE din banul public cu aprobarea Sistemului. Numarul inreprinderilor publice nefinanciare este de 1.565. DAR 249 intreprinderi publice aflate in diverse stadii de insolventa, faliment, reorganizare judiciara sau dizolvare. Acum atentie mare! Datoriile totale (sume ce trebuie platite intr-o perioada de pana la 1 an si peste 1 an) ale intreprinderilor publice nefinanciare sunt de 55,13 miliarde de lei. Va rog sa va uitati atent la aceasta cifra. Reprezinta 6% din PIB”, scrie Florin Citu pe pagina sa de Facebook.

El a dat ca exemplu Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, care a trecut, in anul 2018, la pierdere bruta de 997,22 milioane de lei de la un profit brut de 275,9 milioane de lei in anul 2017. “Intr-un an, peste un miliard de lei in buzunarele PSD+ALDE”, precizeaza Citu, mentionand ca datele sunt preluate de la Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Alt exemplu este CFR Calatori, care in 2016, primea o subventie anuala de la buget (adica noi toti o sustineam) care acoperea aproape 95% din cheltuieli. Adica inregistra o pierdere mica. “Dupa doi ani de program de guvernare PSD, furtul plus tot felul de pomeni au facut ca subventiile pentru sustinerea transportului feroviar public de calatori sa ajunga la 1,3 miliarde lei, iar pierderea la aproape 400 milioane lei”, mai scrie Citu.

In aceste conditii, in 2019, subventiile pentru companiile care ar fi trebuit sa fie finanatate 100% din bani proprii sunt trecute in buget la valoarea de 19 miliarde de lei pentru tot anul.

“Acestea sunt companii care se finanteaza TEORETIC 100% din fonduri proprii. Totusi primesc zeci de miliarde subventii de la buget. (...) Deja s-au sifonat 10 miliarde de lei in primele 6 luni (bani in buzunarele PSD+ALDE) iar rectificarea bugetara a crescut suma totala la aproximativ 22 de miliarde de lei”, mai spune senatorul citat.

El reaminteste, totodata, Hotararea data de Guvern pentru secretizarea documentelor emise de MFP.

“Curtea de Conturi TREBUIE sa intervina sa opreasca acest furt. Dar este clar pentru mine ca dupa ce a primit pensii speciale de la PSD+ALDE nu mai are “motivatie””, subliniaza Florin Citu.

Remaintim, Guvernul a adoptat recent amnistia fiscala, care ajuta companiile de stat se curete de datorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri