Numarul cetatenilor romani care s-au inregistrat ca alegatori in strainatate, in 33 de zile de functionare a portalului www.votstrainatate.ro, este 'dezamagitor de mic', potrivit Autoritatii Electorale Permanente (AEP), mentionand ca este vorba despre 13.800 de alegatori pentru vot la sectia de votare si 14.401 pentru votul prin corespondenta.

AEP atrage atentia ca mai sunt doar 13 zile pentru inscrierea pe portalul votstrainatate.ro.

In acest context, presedintele AEP, Constantin-Florin Mituletu-Buica, face un apel catre toti cetatenii care se afla in strainatate cu documente legale de sedere sa se inregistreze pentru ca autoritatile romane sa infiinteze sectii de votare conform numarului de inregistrari, si nu pe baza unor informatii vehiculate in spatiul public referitoare la numarul de cetateni care s-ar afla intr-o localitate sau stat.

"Daca la scrutinul din 26 mai au fost organizate in strainatate 441 de sectii de votare si au votat aproape 400.000 de cetateni, acum estimarile MAE arata ca trebuie infiintate nu mai putin de 900 de sectii de votare, estimari care nu au in spate o evidenta clara a intentiei de vot la alegerile prezidentiale din anul 2019, respectiv in datele de 8, 9, 10 noiembrie si 22, 23, 24 noiembrie 2019", afirma presedintele AEP.

Potrivit legii, daca se inregistreaza cu optiunea pentru vot la sectiile de votare cel putin 100 de cetateni din aceeasi localitate sau grup de localitati, pentru acestia va fi infiintata o sectie de votare.

"Ma astept ca macar cei aproape 400.000 de cetateni romani care au votat la europarlamentare, unii asteptand multe ore la coada, sa se inregistreze, astfel incat sa nu avem sectii de votare care sa functioneze nejustificat", mai spune Mituletu-Buica.

Presedintele AEP precizeaza ca a luat act de solicitarile unor cetateni romani catre misiunile diplomatice pentru infiintarea catorva sute de sectii de votare in strainatate, dar ca, pe baza inregistrarilor de pana acum, nu ar putea fi infiintate legal nici macar zece sectii de votare.

In topul inregistrarilor sunt Marea Britanie, Germania si Spania, dar cu un numar foarte mic in comparatie cu numarul de cetateni romani care au votat in aceste tari la scrutinul din 26 mai 2019.

Seful Autoritatii Electorale Permanente reitereaza indemnul catre cetatenii romani din strainatate sa opteze pentru votul prin corespondenta, a carui "procedura este simpla, sigura si eficienta si care reprezinta o modalitate moderna de vot anticipat la distanta".

Pentru exercitarea votului prin corespondenta trebuie parcursi urmatorii pasi: completarea formularului de inregistrare online de pe portalul www.votstrainatate.ro, primirea documentelor necesare votarii de la Posta Romana, lipirea autocolantului cu mentiunea "Votat" pe patrulaterul cu candidatul preferat si expedierea plicului.

Constantin-Florin Mituletu-Buica ii asigura pe toti cetatenii ca "datele lor personale sunt in siguranta si ca acestea sunt folosite de AEP si MAE exclusiv pentru aceste alegeri, fiind exclusa posibilitatea ca ele sa poata fi accesate de alte entitati sau institutii".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri