Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Minzatu, a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa la Brasov, ca va vizita, in premiera in mandatul ei, fabrica IAR Ghimbav, pentru a discuta cu conducerea acesteia planurile de dezvoltare, mentionand ca doreste sa-i incurajeze sa infiinteze un centru de cercetare, inovare si dezvoltare, cu bani europeni, prin linia de finantare dedicata acestui domeniu, pe care Guvernul o va lansa in scurt timp.

Minzatu a precizat ca a fost invitata la IAR Ghimbav si de conducerea grupului de companii Premium Aerotech, in calitate de reprezentant al "finantatorului achizitiei de elicoptere usoare realizata de IGSU", in cadrul proiectului de dotare a acestuia cu echipamente pentru interventie aeriana, maritima si terestra pentru salvarea de vieti, scrie Agerpres.

"Din punctul meu de vedere, vom discuta despre investitia intr-un centru de cercetare, inovare, dezvoltare tehnologica pe zona aeronautica. Le voi prezenta linia de finantare pe care o vom lasa in curand, dedicata clusterelor de inovare. Deocamdata, vorbim de 31 de milioane de euro, pe care ii punem la dispozitie pe aceasta linie de finantare. Vor putea cu acesti bani sa construiasca laboratoare, centre de cercetare aplicate in economie. (...) Evident ca discutia va fi legata de implicarea Universitatii Transilvania din Brasov, a liceelor, colegiilor tehnice cu specializare in zona aeronautica. As vrea sa abordez aceasta tema, sa vedem daca exista un proiect in acest sens si, daca nu exista, sa le prezint linia de finantare si sa-i incurajez sa o acceseze", a subliniat Roxana Minzatu.

Ea a adaugat ca isi doreste o dezvoltare sustenabila a industriei aeronautice la Brasov.

"Dincolo de faptul ca finantam indirect furnizorii din proiectele europene, mi-as dori ca un angajator ca Airbus, intr-o zona atat de competitiva cum este industria aeronautica, intr-o zona cu perspective foarte bune de viitor, sa nu fie doar un angajator si atat. E bine ca avem locuri de munca in judetul Brasov, dar sa vorbim de dezvoltarea sustenabila a acestei industrii la Brasov, de locuri de munca inalt calificate", a spus ministrul Fondurilor Europene.

Citeste si:
Brasov: inca 19 milioane de euro pentru autobuzele si troleibuzele...
Brasov: inca 19 milioane de...

Achizitia de elicoptere usoare realizate de Airbus la Ghimbav, contract in valoare de 65 milioane de euro, se realizeaza in cadrul proiectului de 600 de milioane de euro, finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare, pentru IGSU, care va presupune, pe langa dotari, instituirea de centre de comanda si control, dar si de instruire.

Prefectul judetului Brasov, Marian Rasaliu, a afirmat, in aceeasi conferinta de presa, ca dintre aceste prime 10 elicoptere unul va ajunge la ISU Brasov.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
[VIDEO] Aterizare incredibila a celui mai mare avion de pasageri din lume
Setari Cookie-uri