Potrivit unor surse europene, Parlamentul European si-a reconfirmat pozitia pro Kovesi, in cadrul negocierilor de marti cu Consiliul UE.

Urmeaza ca joi sa fie dat un nou vot in Consiliu si, spun aceleasi surse, cel mai probabil va fi unul de sustinere tot a fostei sefe a DNA, scrie Ziare.com citand surse publice din PNL.

Joi va fi, la Bruxelles, o intrunire COREPER, unde Consiliul va lua decizia de a o sprijini pe Kovesi, in urma repozitionarii unor state, printre care Franta si Bulgaria. Sunt informatii ca si Bucurestiul isi va reconsidera pozitia.

Negociatorii Consiliului Uniunii Europene, reprezentat de presedintia semestriala finlandeza, si cei ai noului Parlament European format dupa alegerile din mai au avut, marti, o prima runda de discutii cu privire la desemnarea sefului Biroului Procurorului Public European (EPPO), pozitie pentru care se afla in cursa si Laura Codruta Kovesi.

La 12 septembrie, Parlamentul European, care dupa alegerile europene din luna mai si-a reconfirmat sprijinul pentru candidata Laura Codruta Kovesi, si-a desemnat noua echipa de negociatori pentru functia de procuror-sef european.

Noua echipa este formata din presedintele Comisiei de control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, eurodeputat german din grupul Partidului Popular European (PPE) din PE, Juan Fernando Lopez Aguilar, presedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE), membru al grupului S&D din Spania, si Maite Pagazaurtundua, vicepresedinte al comisiei LIBE si membru al grupului Renew Europe, tot din Spania.

Procedura de desemnare a noului procuror-sef european nu s-a finalizat pana la incheierea mandatului fostului Parlament European, motiv pentru care a fost necesara desemnarea unei noi echipe de negociere. In cursa se mai aflau la momentul respectiv romanca Laura Codruta Kovesi, candidata preferata de Parlamentul European, si francezul Jean-Francois Bohnert, favoritul Consiliului UE in urma unui vot in COREPER desfasurat in luna februarie.

La finalul lunii iulie, Bohnert a fost propus de presedintele francez Emmanuel Macron la sefia Parchetului National Financiar din tara sa si urma sa se retraga din cursa pentru functia de procuror-sef european, dar nu a facut un anunt oficial in acest sens.

Pana in prezent, 22 de state membre ale UE s-au alaturat initiativei EPPO. Exceptand Regatul Unit, care va parasi Uniunea Europeana, cele cinci tari care nu participa inca (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda si Danemarca) se vor putea alatura in orice moment.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri