Dan Barna propune facilitati fiscale pentru cei ce se intorc in Romania

Dan Barna, candidatul aliantei USR PLUS la Presedintia Romaniei, alaturi de senatorii George Marussi si Radu Mihail, a depus in Parlament un proiect de lege prin care se instituie un pachet de stimulente financiare cetatenilor romani care se intorc sa lucreze in tara, potrivit unui comunicat de presa transmis de USR.

Facilitatile oferite prin proiectul de lege sunt scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obtin pe teritoriul Romaniei si reducerea cu 50% a cotei de contributie la asigurari sociale, facilitatile urmand sa se aplice pentru jumatate din perioada in care fostii rezidenti au realizat venituri si au achitat contributiile obligatorii intr-un alt stat.

“In ultimii 30 de ani, cifrele neoficiale arata ca peste 4 milioane de romani au plecat din tara. Iar astazi, in Romania lui 2019, jumatate dintre tineri spun ca vor sa plece din tara. Migratia este un fenomen ingrijorator care trebuie stopat si, concomitent, gasite solutii pentru a-i aduce acasa pe cei plecati. Romanii din diaspora vor sa se intoarca acasa daca ar simti ca statul roman le este partener in reintegrarea lor acasa. Obiectivul meu ca Presedinte este sa fac din Romania o tara din care tinerii sa nu mai plece, iar romanii din diaspora sa se intoarca acasa. Acest proiect de lege este un prim pas in implinirea obiectivului”, a declarat Dan Barna, candidatul Aliantei USR PLUS la alegerile prezidentiale.

Potrivit comunicatului transmis de USR, Dan Barna va prezenta proiectul in aceste zile la intalnirile cu comunitatile de romani din Statele Unite ale Americii.

Initiativa prevede ca beneficiarii legii vor fi cetatenii romani care au locuit si au muncit legal intr-un alt stat timp de minimum 36 de luni. Programul de stimulare a repatrierii romanilor propus de USR ar urma sa se intinda pe 10 ani, intre 2020 si 2030, perioada minima de aplicare a scutirii fiind de 18 luni.

Citeste si:
Pe cine vede Orban posibili parteneri pentru formarea majorității...
Orban: Posibili parteneri...

”Initiativa reprezinta o componenta complementara a setului de masuri promovate de Uniunea Salvati Romania pentru stoparea plecarii masive a romanilor in cautarea unor locuri de munca mai bine platite, in tari din UE. Reintregirea familiilor, aducerea in tara a fortei de munca, a expertizei si experientei acumulate de lucratorii romani in alte tari si crestere economica pentru Romania sunt doar cateva din efectele benefice pe care le urmarim”, a explicat senatorul USR George Marussi, coautor al initiativei legislative.

”Pentru a evita o stimularea a migratiei, prezentele facilitati nu se aplica in cazul in care un cetatean roman, rezident la data de 1 ianuarie 2020, paraseste teritoriul devenind rezidenti pe teritoriul unui alt stat pe care obtin venituri dupa aceasta data. In acest caz, perioada ulterioara datei de 1 ianuarie 2020 nu reprezinta perioada de eligibilitate pentru sprijin”, se mai arata in comunicatul USR.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri