Dan Nica ar fi fost respins de Ursula von der Leyen, care asteapta mai multe nume din partea Romaniei pentru postul de comisar european

Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi respins si a doua propunere a Romaniei pentru postul de comisar european. Ursula von der Leyen refuza cooptarea lui Dan Nica in echipa executivului european, scrie Digi24, care citeaza surse de la Bruxelles.


Solicitata sa comenteze aceste informatii, o purtatoare de cuvant a Comisiei Europene a declarat pentru Digi24: „Pot confirma ca Guvernul Roman a trimis o scrisoare ieri (7 octombrie - n.r.). Aceasta scrisoare continea numele unui candidat, care fusese deja intervievat de catre Presedintele-ales al Comisiei, dar nu fusese acceptat. Echipa Presedintelui-ales al Comisiei este in continuare in contact cu ambele guverne (roman si maghiar - n.r.), iar procesul (de selectie - n.r.) continua”, a spus purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene. Ea a precizat ca propunerea Romaniei „nu a fost acceptata inca”.

Jurnalista maghiara Katalin Halmai, corespondent la Bruxelles, a scris, la randul ei, pe Twitter ca Ursula von der Leyen nu l-a acceptat inca pe candidatul propus de Ungaria, Oliver Varhhelyi, pentru ca inca asteapta o propunere din partea Romaniei. Jurnalista maghiara precizeaza ca Ursula von der Leyen l-a intervievat pe Dan Nica si l-a respins, dar Bucurestiul insista cu aceasta nominalizare, iar procesul este cumva blocat acum.

Procedural, Ursula von der Leyen trebuia sa decida daca accepta nominalizarea lui Dan Nica, pentru ca mai apoi sa propuna comisiilor de specialitate din Parlamentul European audierea acestuia. Intr-o discutie telefonica avuta cu Viorica Dancila chiar in timpul sedintei CEx de saptamana trecuta, presedintele desemnat al Comisiei Europene i-a transmis acesteia sa propuna si o femeie. Dancila s-a conformat si a anuntat CEx-ul ca are si o varianta de rezerva, in persoana secretarului de stat din MAE, Gabriela Ciot. Totusi, Ciot nu a fost inaintata oficial la Bruxelles.

G4media.ro scrie ca Ursula von der Leyen asteapta mai multe nume din partea Romaniei pentru postul de comisar european pentru ca ”mai multe nominalizari ar fi binevenite”, potrivit unor surse din Comisia Europeana.

Citeste si:
Muresan, despre propunerea lui Dancila pe pozitia de comisar european
Siegfried Muresan, despre...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri