11 Octombrie 2019

EXCLUSIV Primele reactii ale mediului de afaceri dupa caderea Guvernului Dancila



Predictibilitate, un cadru legislativ stabil sau oameni competenti in posturi cheie sunt printre lucrurile pe care mediul de business le asteapta de la noul guvern, dupa caderea Guvernului Dancila. Cititi in prezentarea de mai sus parerile a aproape 20 de oameni de afaceri cu privire la caderea Guvernului Dancila si asteptarile pe care acestia le au de la urmatorul guvern.

Alin Burcea, Paralela 45: Banuiesc ca opozitia va anula voucherele de vacanta

Alin Burcea, CEO Paralela 45, a declarat, pentru wall-street.ro, dupa ce Guvernul Dancila a fost demis, ca "schimbarea nu este o bucurie" si ca asteapta cu interes sa vada cum va fi afectata industria turismului.

"Nu astept cu interes schimbarea, pentru ca speranta nu mai am. Banuiesc ca opozitia, care se uita la bani, va anula voucherele de vacanta. Imi pare rau, pentru ca ministrul Bogdan Trif, care a mai crescut in ochii touroperatorilor, nu a apucat sa duca mai departe hotararile stabilite impreuna cu industria. Una dintre ele se refera la bonusul de 50 de euro pentru fiecare turist pe care agentiile il aduc in tara. In mandatul lui Trif s-au mai facut lucruri in turism", a declarat Alin Burcea.

"Schimbarea nu este o bucurie, o sa fie greu. In ultimii ani au ajuns la Ministerul Turismului oameni din afara sistemului care au avut nevoie de cel putin 6 luni ca sa inteleaga ce au de facut", a adaugat acesta.

Alin Burcea s-a aratat ingrijorat si de faptul ca, poate, propunerile facute de agentii, Ministerului Turismului, nu vor mai ramane in picioare, facand referire la reducerea TVA de la 19% la 5%, asa cum au obtinut hotelierii. "Noi, agentiile, am fost mereu o fata vitrega a industriei, am fost mai rau decat Cenusareasa", a adaugat acesta.


Catalin Pozdarie, Hervis Romania: "Era momentul oportun pentru o schimbare"

“Caderea unui guvern, indiferent de culoarea lui politica, nu reprezinta un moment de bucurie pentru mediul de afaceri. Aceasta aduce cu el instabilitate, o volatilitate a cursului de schimb si o scadere a bursei", considera Catalin Pozdarie, seful Hervis Romania.

"Avand insa in vedere politicile adoptate de guvernul proaspat demis, bazate strict pe politici sociale, fara o analiza profunda asupra implicatiilor acestora in mediul economic, fara o consultare reala a mediului de afaceri consider ca era momentul oportun pentru o schimbare”.

Stefan Mandachi, Spartan: Mediul de afaceri este motorul economiei, nu magarul de sacrificiu

Stefan Mandachi, omul de afaceri din Suceava care a construit un metru de autostrada in Moldova, a declarat, pentru wall-street.ro, ca schimbarea "unuia dintre cei mai slab premieri din istoria Romaniei" este un lucru benefic pentru tara si economie. La nivel de business, proprietarul lantului de restaurante Spartan evidentiaza importanta reducerii impozitelor pe salarii si necesitatea unei strategii nationale pentru repatrierea fortei de munca din strainatate.

"Sunt multumit ca se schimba unul dintre cei mai slab pregatiti premieri din istoria Romaniei. N-am inteles niciodata cum a ajuns Dancila prim-ministrul tarii mele, ce criterii si teste a trecut pentru functia asta. Cel putin cu un antreprenor mediu nu avea discutii comune, pentru ca nu a condus niciodata afaceri, oameni, departamente sau echipe. Sper sa fie pus premier un antreprenor de succes sau un specialist in economie care sa sprijine mediul de afaceri nu sa puna biciul si birul pe el cum a facut marea majoritate. Mediul de afaceri este motorul economiei nu magarul de sacrificiu", a spus Mandachi.

In ceea ce priveste asteptarile, omul de afaceri subliniaza importanta reducerii impozitelor pe salarii si a birocratiei.

"La nivel de business am urmatoarele asteptari:
  • reducerea impozitelor pe salarii;
  • reducerea birocratiei si digitalizarea totala a depunerilor tuturor cererilor din institutii;
  • strategie nationala pentru repatrierea fortei de munca din strainatate;
  • facilitati pentru antreprenorii romani care investesc banii in Romania (dupa model american);
  • sanctionarea maxima a ANAF in caz de abuzuri;
  • premierea contribuabililor mari care isi achita taxele corect si la timp;
  • predictibilitate fiscala si despagubirea celor afectati in caz de impredictibilitate;
  • consultarea reala a mediului de afaceri nu doar consultare superficiala, de fatada;
  • plan de marketing de tara si promovarea tarii la nivel mondial", a spus Mandachi.
Stefan Mandachi a construit, in semn de protest, in judetul Suceava, primul metru de autostrada din Moldova intre Voronet si Putna, care a fost inaugurat pe 15 martie, la ora 15. Tot atunci, omul de afaceri, proprietar al lantului de restaurante Spartan, a intrerupt activitatea pentru 15 minute, in semn de protest, in restaurantele Spartan si in toate businessurile pe care le detine. Sute de firme si mii de angajati s-au alaturat campaniei "Romania vrea autostrazi" si au suspendat activitatea.

Cristina Savuica, Lugera: Sper ca noul guvern sa schimbe criteriile de angajare la Stat

Noul guvern trebuie sa asigure stabilitate pietei muncii si sa ia masuri in ceea ce priveste criteriile de angajare in structurile de stat. Competentele trebuie sa devina conditie obligatorie la angajarea in institutiile de stat, a declarat, pentru wall-street.ro, Cristina Savuica, sefa Lugera, una dintre mai mari companii de recrutare din Romania.

"Am doua asteptari de la noul guvern si acestea ar fi ca la Stat sa se schimbe criteriile de angajare si sa se faca recrutari doar pe baza de competente. Si sa eliminam coruptia, poate reusim in cele din urma", a explicat Savuica.

Foto: Ovidiu Udrescu

Irina Stancescu, Pain Plaisir: Imi doresc alegeri anticipate

Irina Stancescu, fondatorul Pain Plaisir, a declarat, pentru wall-street.ro, ca cea mai buna solutie o reprezinta alegerile anticipate, dupa ce motiunea de cenzura a Guvernului Dancila a trecut.

"Eu, personal, imi doresc alegeri anticipate, pentru ca un Guvern care va veni acum si pana anul viitor nu va putea face schimbarile atat de necesare. Va deconta haosul lasat in urma de guvernarea precedenta, nu ar avea sanse de succes. Cred ca trebuie inceput cu reformarea aparatului bugetar, pentru ca problema nu este doar la varf, ci si in esaloanele inferioare - si ei trebuie sa se implice si sa vada o perspectiva mai larga decat cea a universului personal, fara sa se teama de imixtiune a politicului in activitatea lor de profesionisti. Unele functii publice ar trebui depolitizate", a declarat Stancescu pentru wall-street.ro.

Mai mult, fondatoarea brutariei artizanale se asteapta ca noul guvern sa vina cu masuri pentru a rezolva criza fortei de munca si initiative economice stabile.

"Pentru business, cel mai mult mi-as dori stabilitate fiscala si legislativa, sa nu mai fie totul un montagne-russe. O problema mare cu care ne confruntam este lipsa fortei de munca si ca urmare, o incetinire a dezvoltarii business-ului. Cumva, ar trebui sa facem eforturi sa atragem diaspora inapoi, probabil stabilitate si cresterea nivelului de educatie ar contribui mult, dar si investitii in infrastructura, servicii publice profesioniste, orientate catre cetatean", a adaugat Stancescu.


Putinica, ENEA: Niciodata dezastrul si dezmatul pe banul public nu au fost atat de protejate de politic

Vicepresedintele ENEA, unul dintre cei mai mari furnizori de solutii software din regiune, spune ca votul de astazi din Parlament reprezinta repetarea unui semnal puternic dat de Romania de la alegerile europarlamentare.

"Niciunde in lumea de afaceri, slaba performanta (a se citi dezastru si dezmat pe banul public) nu a fost atat de protejata de mediul politic, ca in ultimii ani.

Sperantele mele, timide si neincrezatoare, ca doar traim pe malul Dambovitei, se indreapta catre acelasi cuvant cheie: STABILITATE. Normalitate in politicile sociale, logica si previzibilitate in politicile economice si fiscale, normalitate si pragmatism in sprijinul acordat sectoarelor cheie / locomotivelor de crestere ce trag Romania inainte. Suntem, sper, la un (nou) inceput de care toti aveam nevoie".

Dragos Stanca: Am 0% asteptari de la noul Guvern

Dragos Stanca, unul dintre cei mai apreciati oameni de media, antreprenor si organizator al evenimentului Upgrade 100, a spus pentru WALL-STREET.ro ca are 0% asteptari de la noul Guvern.

"Am 0% asteptari si 100% speranta ca asta ma va ajuta sa fiu placut surprins".

Florin Porojan, Franke: Toata bulibaseala asta afecteaza foarte mult increderea cumparatorului

Florin Porojan, General Manager al Franke Romania, spune ca PREDICTIBILITATE este ceea ce si-ar dori de la urmatorul guvern al Romaniei.

"Indraznesc sa sper ca mai rau decat a fost nu are cum sa fie. Toata bulibaseala asta afecteaza foarte mult si increderea cumparatorului, care nu mai stie daca sa cumpere sau sa nu cumpere, ce sa cumpere, cat sa cumpere. Chiar daca unii sunt aparent fericiti pentru ca au pensii si salarii mai mari, nimeni nu poate sa isi mai faca planuri sau sa se gandeasca la viitor", a declarat, pentru Wall-Street, seful Franke Romania.

Acesta a mai adaugat ca predictibilitatea depinde de vointa politica a viitoarei guvernari.

"Atata vreme cat lucrurile, bune sau rele, raman asa, nu ar trebui sa apara dezechilibre majore pe termen scurt", mai spune Porojan.





Demetriade, ANAT: Ne dorim ca noii decidenti sa fie mai eficienti

Nicolae Demetriade, presedintele Autoritatii Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), a declarat, pentru wall-street.ro, dupa ce motiunea de cenzura impotriva PSD a trecut, ca "este o situatie neplacuta ceea ce va urma, nu din punct de vedere politic, dar s-au facut promisiuni ca se vor reduce ministerele, ceea ce inseamna ca Ministerul Turismului ar putea fi comasat cu alte ministere".

In momentul de fata planeaza o stare de incertitudine asupra unor masuri pe care touroperatorii le-au negociat cu Ministerul Turismului, care urmau sa intre in vigoare si pe care industria le asteapta de foarte mult timp.

"Sunt probleme greu de rezolvat si asta vor trebui sa faca noii decidenti pe viitor. Sigur ca acestia vor fi mai greu de convins in privinta unor masuri discutate deja cu cei care au condus pana acum Ministerul Turismului. Avem legea turismului care acum este in Parlament si care ar trebui sa rezolve o parte din problemele industriei. Din pacate, rezolvarea lor o sa mai intarzie", a declarat Nicolae Demetriade.

"Poate e doar o impresie. Noi ne dorim ca noii decidenti sa fie mai eficienti si, bineinteles, noi ii vom ajuta, pentru ca este si in interesul nostru", a adaugat presedintele ANAT.

Cat priveste voucherele de vacanta, Nicolae Demetriade spune ca pana cand nu vor aparea sincope in economie, voucherele de vacanta nu vor fi desfiintate.

"Voucherele de vacanta nu sunt doar o masura populista, datorita lor multi angajati au plecat in vacanta, iar de ele au profitat si hotelierii. Per total, voucherele au contribuit la consolidarea businessului", a explicat Nicolae Demetriade.

"Sunt zvonuri care spun ca daca nu se gasesc suficienti bani in piata, este posibil ca noii decidenti sa desfiinteze voucherele. Speram sa nu se intample asta", a conchis presedintele ANAT.

Sursa Foto: Agerpres


Alex Bratu, JYSK: Imi doresc investitii reale, nu in pensii si beneficii speciale

Alex Bratu, country manager-ul JYSK Romania si Bulgaria, isi doreste, de la cei care vor urma la guvernare, institutii cu oameni competenti si un cadru legislativ predictibil si stabil.

"Imi doresc ceea ce isi doreste 99% din mediul de business din Romania: predictibilitate, competenta, stabilitate si investitii reale, in lucrurile care conteaza, nu in pensii si beneficii speciale", a declarat, Alex Bratu, pentru Wall-Street.

In ceea ce priveste business-ul pe care il conduce, Alex considera ca efectele vor fi minore.

"Instabilitatea asta politica nu ne afecteaza pentru ca avem o viziune pe termen lung, in timp ce guvernele vin si pleaca. Noi ne adresam nevoilor oamenilor, care vor fi mereu aceleasi – cu totii vom dori sa avem o saltea buna sau o perna de calitate. Insa, ca orice firma care importa, ne afecteaza fluctuatia cursului leu-euro", a mai spus seful JYSK Romania.

In urma cu ceva timp, intr-un interviu acordat Wall-Street, Alex vorbea si despre implicare si importanta votului.

"Daca faci business in comunitate, tu ai un impact acolo, schimbi viata oamenilor, nu poti spune «eu doar vand perne», imi platesc taxe si nu ma intereseaza nimic altceva. Ateneul s-a facut cu donatii de un leu, deci leul sau votul tau pot schimba Romania", spunea seful JYSK.

Lapusan, Zitec: Industria IT nu e valorificata la maximum in prezent

Alexandru Lapusan, CEO al Zitec si VP of International Markets la ANIS, subliniaza ca Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii, una dintre cele mai importante entitati reprezentantive a pietei IT din tara, este pregatita sa colaboreze cu urmatorul guvern.

"Suntem deschisi pentru un parteneriat prin care sa ajutam la stabilirea unei strategii pentru Romania, atat pentru industria de IT cat si pentru educatia in IT. Industria noastra este un punct forte al Romaniei pe care nu il valorificam la maximum in acest moment, iar cu anumite masuri bine gandite si anuntate din timp ar putea sa creasca puternic in continuare".

Totodata, Alexandru Lapusan reitereaza faptul ca PREVIZIBILITATEA legislativa este extrem de importanta pentru una dintre principalele industrii ale tarii - IT-ul.

Andrei Diaconescu, One United Properties: Mediul de business are nevoie de stabilitate politica

Andrei Diaconescu, managing partner in cadrul One United Properties, apreciaza ca este dificil pentru mediul de afaceri sa aiba asteptari prea mari de la un guvern care va avea un mandat foarte scurt, pana la urmatoarele alegeri.

De altfel, el a subliniat ca mai degraba instabilitatea politica ar fi principala problema pentru mediul de afaceri. "Instabilitatea politica nu ajuta mediul de business". Apoi, la nivelul populatiei, "educatia, sanatatea si dezvoltarea infrastructurii" ar trebui sa constituie prioritati pentru orice Guvern.

One United Properties, companie cu capital romanesc si unul dintre cei mai importanti dezvoltatori imobiliari din Capitala, are in lucru proiecte de 150.000 mp de spatii de birouri pentru urmatorii trei ani, care cumuleaza investitii totale de 220 milioane euro.

Codrin Matei, Crosspoint: In politica din Romania nu mai este nimic iesit din normal

"Orice modificare la nivel guvernamental si orice interventie in economie, oarecum perceputa agresiv, nu reprezinta un semnal bun pentru niciun investitori si pentru predictibilitate in zona de business. Dar, din fericire, nu mai reprezinta ceva iesit din normal pentru mediul de afaceri, pentru ca acesta pare sa fie modul nostru de operare la nivel politic. Daca ar fi fost prima data cand se intampla asa ceva in Romania, probabil ca multi ar fi ramas surprinsi. Vizavi de perceptie si imagine, din pacate, pe termen lung nu prevad nicio schimbare", apreciaza Codrin Matei, managing partner, Crosspoint Real Estate.

In opinia sa, "o influenta mult mai mare, dar pozitiva, pentru mediul de business o are mai degraba schimbarea incadrarii tarii noastre de catre agentia FTSE de la o piata de frontiera la una emegenta. Cel putin ca lichiditate sa treci de la o zona restrictionata la una mai buna, in randul investitorilor imaginea se imbunatateste, chiar daca la nivel guvernamental lucrurile nu stau la fel de bine", a incheiat Codrin Matei.

Sorin Ioan Blaga, GM Liebrecht and wooD Romania: Votul exprima dorinta clara pentru predictibilitate

“Votul de astazi confirma semnalul dat de societatea civila in repetate randuri prin care se exprima dorinta clara pentru predictibilitate, pentru un cadru fiscal in care mediul de afaceri sa aiba oportunitati de crestere si prin care investitiile sa fie incurajate, este de parere si Sorin Ioan Blaga, general manager Liebrecht and wooD Romania.

Potrivit acestuia, momentul de astazi poate fi startul pentru un proces in care mediul de afaceri sa fie consultat si prin intermediul caruia sa putem spera la imbunatatirea cadrului legislativ, in domenii cheie, precum dezvoltarile imobiliare, unde este necesara o reforma profunda astfel incat avizarea lucrarilor sa fie accelerata si piata romaneasca sa devina si mai atractiva pe acest segment cu atat de mult potential.

Robert Johnson, Country Manager GLAMI.ro: Sunt sigur ca romanii se vor mobiliza si in acest context

Robert Johnson, Country Manager GLAMI.ro, parte din start-up-ul ceh InspiGroup, considera ca mediul de afaceri din Romania va continua sa se dezvolte, in ciuda evenimentului de astazi si a obstacolelor pe care le-a infruntat pana acum, mai ales din perspectiva investitorilor straini.

"Actiunile premergatoare formarii unui nou guvern si de dupa sper ca vor atrage un cadru legal favorabil investitiilor. Sunt sigur ca romanii se vor mobiliza si in acest context, ne e clar ca in mediul online sunt foarte uniti si stiu ce vor, inclusiv la cumparaturi. Pe segmentul nostru de business, nu cred ca se va simti o afectare foarte mare", considera reprezentanul GLAMI.ro.

Guido Janssens, Emagic: Avem nevoie de un guvern care sa realizeze ca NU sunt la putere, ci in slujba cetatenilor

Guido Jannsens, fondatorul Emagic, unul dintre cei mai mari organizatori de concerte din Romania, considera ca cel mai bun lucru pe care orice guvern il poate oferii comunitatii de afaceri este stabilitatea si predictibilitatea.

"Avem nevoie de un guvern care sa ia decizii in interesul oamenilor care le-au votat si care nu se teme sa ia decizii curajoase, chiar dacă sunt nepopulare. Avem nevoie de guverne cu o viziune care sa depaseasca termenul urmatoarelor alegeri si care sa realizeze ca NU sunt "la putere", CI „in slujba cetatenilor”. Deoarece daca cetatenii unei tari sunt respectati si ingrijiti, afacerile vor prospera si ele".

Traian Badulescu: Sper ca viitorul Guvern sa aiba specialisti din turism care sa inteleaga fenomenul si realitatea

Traian Badulescu, consultant in turism, sustine ca orice schimbare de Guvern implica modificari pe plan economic si social.

"Nu cred ca aceasta motiune va afecta, pe termen scurt, substantial, sectorul turistic din Romania. O motiune de cenzura reprezinta un exercitiu democratic, care arata ca in Romania este democratie. In Italia sau alte tari, de-a lungul timpului, au fost schimbate guverne chiar anual, iar turismul a mers foarte bine", a declarat Traian Badulescu, pentru wall-street.ro.

Acesta a mai precizat ca sunt masuri care trebuie pastrate, precum voucherele de vacanta si alte facilitati, si masuri care ar trebui luate de acum inainte, precum incurajarea si atragerea de investitii sau o promovare mai agresiva pe plan international.

"Noul Guvern, in general, si noul ministru al Turismului, in particular, ar trebui sa pastreze anumite masuri fiscale si facilitati luate, dar sa impulsioneze mai mult incoming-ul. Ideea de prima de incoming pentru agentiile de turism care aduc turisti straini este binevenita si asteptata de catre patronate. Ar trebui sa aiba curaj si sa promoveze mult mai mult destinatia turistica Romania si sa colaboreze mai bine cu mediul privat si cu organizatiile si patronatele de profil. Sper ca viitorul Guvern sa aiba specialisti din turism care sa inteleaga fenomenul si realitatea", a mai spus Traian Badulescu.

Sursa Foto: Agerpres


Viorel Vasile, PRBAR: Mediul politic trebuie sa lanseze oameni cu bun simt

"In calitate de presedinte de onoare al Patronatului Roman al Brokerilor de Asigurare si Reasigurare astept ca noul guvern sa aduca o predictibilitate legislativa, atat de necesara mediului de business. Suntem tara membra a UE si s-a vazut clar ca ne putem baza pe aceasta apartenenta pentru a impiedica derapajele de orice fel - de natura politica, economica, etc", apreciaza Viorel Vasile.

El arata ca mediul de afaceri, in general, isi doreste un guvern format din oameni cu experienta in domeniul pe care il gestioneaza, deschis catre acesta. "Si daca Ion Tiriac afirma acum cativa ani ca prefera hotii in locul celor neexperimentati in politica, cred ca a sosit momentul in care mediul politic trebuie sa lanseze oameni cu bun simt si a caror probitate morala sa nu poata fi pusa la indoiala", mai spune Viorel Vasile.

Florin Godean, Adecco: Guvernul trebuie sa aduca reforme in Educatie

"Situatia politica era oricum incerta si se stia ca exista posibilitatea sa se intample lucru acesta. Cred ca in mod cert va exista o incetinire a investitiilor in perioada imediat urmatoare. Ne asteptam la o precautie mai mare din partea investitorilor, avand in vedere ca sunt ape destul de tulburi", a declarat Florin Godean, seful Adecco, cea mai mare companie de recrutare din Romania.
Situatia actuala se caracterizeaza intr-un cuvant prin «precautie»
Potrivit acestuia, noul guvern ar trebui sa isi orienteze atentia catre sistemul educational si sa aduca o serie de reforme, in urma carora sa beneficieze piata muncii.

"Ma astept sa existe reforme in zona educationala, dar rezultatele se vor vedea peste 10 ani. Nu cred ca printr-o majorare sau o scadere a unei taxe vor fi efecte benefice imediate pe piata muncii sau s-ar schimba situatia sau va creste competentele oamenilor. Sunt atat de multe lucruri de facut in educatie. Eu, in primul rand, as adopta un buget mai mare si as ridica nivelul de pregatire al dascalilor", a precizat Godean.


Citeste si