Premierul demis Viorica Dancila a declarat, marti, ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) ''arata discriminare pentru Romania si Bulgaria fata de celelalte state membre''.

Viorica Dancila a declarat, la Botosani, ca procesul de monitorizare la care sunt supuse Romania si Bulgaria trebuie fie desfiintat, fie extins la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene (UE). "In momentul in care esti membru al UE, si stiti ca sunt un pro-european convins, ai si obligatii, ai si oportunitati pe care trebuie sa le respecti. MCV este aplicat doar Romaniei si Bulgariei, iar celelalte state membre nu au acest mecanism. Ori se ia o decizie prin care se implementeaza acest mecanism la nivelul tuturor statelor membre, si speram ca presedintele Romaniei sa ceara un tratament egal pentru toate statele membre, ori, daca nu, se desfiinteaza si la nivelul Bulgariei si Romaniei si se aplica un altfel de monitorizare", a afirmat Viorica Dancila.

Totodata, Viorica Dancila a subliniat ca Guvernul pe care il conduce nu a intervenit in justitie si si-a manifestat convingerea ca in viitorul raport MCV presedintele Klaus Iohannis este cel care va fi sanctionat.

"Dupa cate stiu eu, activitatea Guvernului a fost una una buna. Noi nu am interferat in justitie, nu am luat nicio masura pe justitie si de fiecare data am solicitat ca politicul sa nu intervina in justitie. Nu am dat nicio ordonanta de urgenta pe justitie si ati vazut ca chiar am sanctionat atunci cand cineva a intervenit in justitie. Eu cred ca dincolo de acest aspect am vazut declaratia presedintelui Iohannis din 9 mai, de la Summitul de la Sibiu, in care va spunea ca va face toate demersurile pentru ridicarea MCV si pentru Schengen. Am vazut ca a ramas doar o simpla promisiune”, a mai spus Viorica Dancila.

Mai mult, „consider ca din statutul domniei sale de participant la Consiliul European putea sa vorbeasca cu celelalte tari pentru Schengen, avea aceasta oportunitate, iar pe MCV vedem ca presedintele Iohannis care a cerut, adica a solicitat si a spus ca va face toate eforturile pentru ridicarea MCV, un mecanism care cred eu ca arata discriminare pentru Romania si Bulgaria fata de celelalte state membre, nu a facut nimic in acest sens. Eu cred ca in urmatorul MCV presedintele Iohannis va fi cel care va fi sanctionat, avand in vedere ca a solicitat demisia sefului DIICOT, desfiintarea Sectiei speciale. Eu nu spun ca aceste lucruri sunt bune sau nu sunt bune, dar eu cred ca aceste lucruri trebuie realizate de cei care activeaza in justitie, de magistrati si nu trebuie nici presedintele Romaniei, nici premierul, nici altcineva sa intervina in justitie'', a incheiat ea.

Citeste si:
Prima zi de consultari intre partide si presedinte s-a incheiat
Prima zi de consultari cu...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Dancila, pentru procurorul general SUA: Continuam reforma in justitie