Partidul Social Democrat a deschis un proces inedit la Curtea de Apel Bucuresti impotriva Autoritatii Electorale Permanente si a sefului acestei institutii, Constantin - Florin Mituletu-Buica. Miza dosarului: recuperarea sumei de 3,3 milioane de lei de la bugetul de stat, reprezentand contributii ale candidatilor PSD in campania electorala pentru alegerile europarlamentare.

Inedit in acest caz, partidul nu a chemat in judecata doar institutia, dar si pe presedintele acesteia, Constantin-Florin Mituletu-Buica. In dosar, formatiunea politica are mai multe solicitari, scrie Ziare.com.

Nemultumirea principala este ca AEP si seful sau au respins o solicitare facuta de PSD de rambursare a unor cheltuieli electorale in cuantum total de 3.380.634 de lei, facute in timpul campaniei desfasurate pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European.

Motivele respingerii sunt legate de faptul ca cererea de rambursare era semnata de Mircea Draghici, care nu a fost considerat de AEP ca fiind reprezentant legal al partidului, dupa ce a demisionat din functia de trezorier al PSD.

Cazul rambursarilor de la bugetul de stat a fost mediatizat in momentul in care s-a aflat ca Rovana Plumb, europarlamentarul PSD propus comisar european, ar putea sa nu-si primeasca inapoi contributiile de 800.000 de lei facute la campania PSD pentru aceste alegeri.

De decizia AEP au fost afectati alti 21 de candidati PSD. Rovana Plumb avea insa cea mai consistenta contributie.

Solicitarile

Concret, PSD cere Sectiei de Contencios administrativ si fiscal de la Curtea de Apel Bucuresti anularea actelor AEP prin care s-au respins solicitarile de rambursare a cheltuielilor electorale, dar si anularea partiala a unui raport de control realizat de inspectorii AEP la formatiunea politica.

Alte solicitari: Judecatorii sa oblige AEP si pe Mituletu-Buica sa emita decizia de rambursare a cheltuielilor electorale in cuantum total de 3.380.634 de lei.

In plus, formatiunea solicita ca AEP si Mituletu-Buica sa plateasca partidului suma de 18.524,02 lei, reprezentand prejudiciul suferit ca urmare a respingerii cererii de rambursare a cheltuielilor aferente campaniei desfasurate pentru alegerea membrilor din Romania in PE din data de 26 mai 2019. Este vorba de dobanda pentru banii neprimiti de la stat.

Nu in ultimul rand, formatiunea politica cere ca AEP si Mituletu-Buica sa achite si cheltuielile de judecata.

Potrivit portalului instantelor, procesul a fost deschis pe 4 octombrie 2019, dar nu s-a stabilit inca primul termen de judecata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat au cheltuit candidatii la prezidentiale