Proiectele de lege electorale cu impact asupra bugetului de stat sunt preferatele parlamentariilor in aceasta perioada. Ministrul Finantelor a avertizat ca implementarea acestui tip de masuri inseamna cresterea unor taxe sau reducerea unor investitii, alesii nu au tinut cont de acest sfat si au inregistrat 8 initiative in aceeasi zi.

Senatul a fost "alimentat" cu mai multe proiecte de lege cu impact asupra bugetului, chiar daca in aceeasi perioada Comisia pentru munca de la Camera Deputatilor a adoptat 130 de amendamente la legea pentru adoptarea OUG nr 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in 2016 si mai multe masuri fiscal-bugetare, conform Mediafax.

'Implementarea oricaror masuri care costa, care au impact bugetar, trebuie sa fie compensate de alte masuri de reducere a altor cheltuieli sau de crestere a unor venituri", a declarat ministrul de Finante, Anca Dragu, marti, la Palatul Parlamentului. Ministrul a mai spus ca exista deja unele constrangeri bugetare generate de aplicarea noului Cod fiscal, masurile de relaxare fiscala pentru anul urmator, lucru care "ingusteaza spatiul bugetar".

Introducerea cosului minim de consum

Una dintre initiativele legislative depuse la Senat prevede reintroducerea cosului minim de consum lunar. Cosul minim stabileste, pentru o gospodarie de marime medie, totalitatea cheltuielilor necesare traiului intr-o luna prin cumpararea de produse alimentare, nealimentare si servicii. Acesta se evalueaza trimestrial de Institutul National de Statistica si Studii Economice, valoarea fiind aprobata prin hotarare a Guvernului. Impactul bugetar al acestei initiative se va regasi in salariul mimin pe economie, care ar putea creste in functie de valoarea cosului minim. De asemenea, cosul mimim va avea impact si asupra politicii salariale si a altor politici din domeniul social. Proiectul de lege, sustinut de 57 de parlamentari de la toate grupurile si aflat in procedura de urgenta, este in dezbatere publica pe site-ul Senatului din 5 aprilie.

Cresterea punctului de pensie

O alta legislativa cu impact asupra bugetului de stat prevede ca "valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mica de 40% din castigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, incepand cu 1 ianuarie 2017, respectiv de 45% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, incepand cu 1 iulie 2017". Legea privind sistemul unitar de pensii publice prevede ca valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei. "De ani buni, pensionarii Romaniei reclama acest abuz al statului care, pur si simplu, a <<nationalizat>> o parte a pensiei cuvenite fiecarui cetatean care a muncit cinstit zeci de ani si a cotizat pentru a avea un trai decent la varsta senectutii", spune senatoarea Cristiana Anghel in expunerea de motive. Ea aminteste si de art. 47 din Constitutie, care prevede ca statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un trai decent. Proiectul de lege, sustinut de alti 92 de parlamentari si aflat in procedura de urgenta, a fost inregistrat la Senat pentru dezbatere tot in 5 aprilie.

Cresterea pensiilor fostilor membri cooperatori

O alta initiativa legislativa, sustinuta de 32 de parlamentari UNPR, presupune cresterea pensiilor fostilor membri cooperatori din agricultura la 500 de lei prin acordarea unei indemnizatii sociale. Proiectul de lege ar avea impact asupra a jumatate de milion de oameni, valoarea medie a indemnizatiei fiins in momentul de fata la 361 de lei pe luna. Initiatorii prevad ca sursa de finantare pentru majorarea acestor pensii bugetul de stat, potrivit expunerii de motive.

5 proiecte propuse de acelasi deputat

Deputatul PSD Andrei Sava a depus in aceeasi zi la Senat cinci proiecte de lege cu impact asupra bugetului de stat.

1.Astfel, social-democratul propune scutirea de la plata impozitului pe profit, prin scaderea din profitul impozabil a unui cuantum de 0,5% pentru fiecare femeie cu copii pana la 7 ani angajata part-time, in limita a 25% din profitul impozabil al companiei respective si a unei sume totale de maximum 30.000 de euro.

2.De asemenea, Andrei Sava a initiat un proiect care presupune exceptarea de la impozitare si a pensiilor de urmasi pentru copii minori.

3.O alta initiativa presupune ca persoanele care au venit lunar brut pana in 2.500 de lei, daca nu au persoane in intretinere, sa beneficieze de o deducere personala de 300 de lei, cele cu o persoana in intretienere de 400 de lei, iar daca este vorba despre un minor, de 875 de lei. Persoanele cu doua persoane in intretinere vor beneficia de o deducere personala de 500 de lei, iar daca una din cele doua persoane este minora, de 875 lei, iar daca ambele sunt de 1.125. Pentru contribuabilii cu trei persoane in intretinere, deducerea este de 600 de lei, de 875, daca una este minora, 1.125 daca doua sunt minore si 1.375 daca toate trei sunt minore. Salariatii cu patru persoane in intretinere vor beneficia de o deducere de 800 de lei, respectiv de 875 cu o persoana minora, 1.125 cu doua perosane minore, 1.375 cu trei persoane minore si 1.625 daca toate patru sunt minore. Pentru contribuabilii cu venituri lunare brute cuprinse intre 2.500 lei si 5.000 de lei deducerile vor fi degresive fata de cele de mai sus si vor fi stabilite prin ordin al ministrului Finantelor.

4.De asemenea, Andrei Sava propune ca veniturile din salarii si asimilate salariilor, realizate in primii trei ani de munca de tinerii sub 25 de ani sa nu fie impozitate.

5.Produsele alimentare bio/organice, certificate si etichetate astfel, provenite din agricultura ecologica ar putea beneficia de o reducere de TVA pana la 5%, potrivit altui proiect de lege depus la Senat de acelasi deputat.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri